Ambasada României, Delegația Uniunii Europene și Platforma Națională a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic din R. Moldova au organizat miercuri, 24 aprilie 2019, Conferința „Parteneriatul Estic la 10 ani – Împreună, mai puternici”, dedicată aniversării a 10 ani de la înființarea Parteneriatului Estic. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova.
În deschiderea conferinței, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, Dan Neculăescu, a evidențiat importanța strategică a inițiativei Parteneriatului Estic (PaE) pentru relațiile UE cu statele din Vecinătatea Estică, care reprezintă o prioritate comună pentru România și R. Moldova. A subliniat, totodată, relevanța Parteneriatului Estic ca modalitate de apropiere a Vecinătății Estice de valorile Uniunii Europene și mijloc de promovare a stabilității și prosperității în regiune, apreciind că dezvoltarea în continuare a Parteneriatului este în interesul comun al UE și statelor din regiune.
Totodată, oficialul român a evidențiat importanța pe care România o acordă lansării unei dezbateri extinse cu privire la viitorul Parteneriatului Estic, în vederea aprofundării cooperării cu statele partenere și susținerii procesului de apropiere a acestora de UE.
Secretarul de stat Dan Neculăescu a evocat principalele realizări și beneficii concrete pe care Republica Moldova le-a înregistrat în contextul Parteneriatului Estic, arătând că intensificarea cooperării cu UE a generat noi oportunități pentru consolidarea cooperării bilaterale dintre România și Republica Moldova, în numeroase domenii precum educația, reforma administrației și justiției, sănătate, dezvoltarea societății civile. În context, a transmis un mesaj ferm de încurajare a Republicii Moldova în direcția continuării obiectivelor europene, reconfirmând susținerea României pentru parcursul european al Republicii Moldova și evidențiind importanța decisivă a implementării reformelor asumate de Republica Moldova în contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Conferința, ce a cuprins o sesiune de deschidere și două sesiuni principale, a reunit funcționari de rang înalt, diplomați din statele UE și ale Parteneriatului Estic, precum și reprezentanți ai societății civile, comunității de cercetători și mass-media din Republica Moldova.