Cei care dețin pașaport românesc pot intra în 176 de țări fără viză, potrivit clasamentului.
Cele mai puternice pașapoarte în primul trimestru al anului 2023 sunt cele din Japonia, respectiv Singapore, care permit accesul, fără viză, în 193 de țări din lume.
Pe locul doi se află Coreea de Sud, cu pașaportul care permite accesul, fără viză, în 192 de țări. Poziția a treia este ocupată de Germania și Spania, cu acces fără viză în 191 de țări.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se asigure înainte de plecarea în străinătate că valabilitatea documentelor de călătorie (paşaport sau carte de identitate) depăşeşte valabilitatea vizei solicitate, cu cel puţin şase luni.
Vezi aici lista completă a statelor care solicită sau nu viză pentru cetățenii români.
Pașaportul SUA este pe locul șapte, la egalitate cu cel al Belgiei, dar sub cel al Franței sau Austriei.
Indexul pașapoartelor este bazat pe date exclusive furnizate de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) și monitorizează în mod regulat cele mai „prietenoase” pașapoarte din lume, din 2006.
În coada clasamentului se află pașapoartele din Afganistan, Irak, Siria, Pakistan, Yemen, Somalia și Nepal. Clasamentul detaliat poate fi consultat aici.
Informații despre pașaport
Pașaportul este un document de identitate pentru călătorii, eliberat, de regulă, de către guvernul țării cetățenilor săi, care certifică identitatea și naționalitatea titularului său, în principal, în scopul călătoriilor internaționale. Pașaportul conține elemente de securitate. În unele țări pașapoartele recente conțin elemente de securitate avansată, de genul informațiilor biometrice. Pașapoartele standard pot conține informații precum numele titularului, locul și data nașterii, fotografia, semnătura și alte informații relevante de identificare.
Începând cu data de 31 decembrie 2008) România a pus în circulație pașapoarte electronice.
În străinătate, pașaportul dă dreptul titularului la asistență și protecție din partea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României. Pașaportul este proprietatea statului român.
Cererile pentru eliberarea pașapoartelor se depun personal de către solicitanți, în țară, la Serviciile Publice Comunitare de Pașapoarte, în a căror rază de competență au domiciliul sau, după caz, reședința, iar în străinătate, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.
În cazul în care din motive obiective solicitantul pașaportului nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de pașapoarte pe raza căruia are domiciliul, cererile pentru eliberare pot fi depuse la cel mai apropiat serviciu public comunitar de pașapoarte.