Pavel Filip a avut o serie de întâlniri importante cu oficiali europeni

Date:

Share post:

Prim-ministrul Pavel Filip efectuează, în perioada 2-6 mai 2018, o vizită la Bruxelles, unde participă, la cea de-a patra reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Cu această ocazie, șeful Executivului de la Chișinău s-a întâlnit cu o serie de oficiali europeni.

În cadrul discuțiilor avute cu Pierre Moscovici, comisar european pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, premierul s-a referit la situația economică din țară, menționând trendul pozitiv.  Reformele și măsurile economice adoptate de Guvern în ultimii doi ani produc rezultate, iar cooperarea cu UE are o contribuție esențială în acest sens.

Pavel Filip a accentuat importanța susținerii din partea UE pentru continuarea reformelor, precizând că Republica Moldova a îndeplinit condiționalitățile pentru alocarea primei tranșe din asistența macrofinanciară. Urmează ca Agenția Națională pentru Integritate (ANI) să devină funcțională și să fie aprobate amendamente la buget care să prevadă resurse financiare pentru activitatea ANI. Implementarea condiţionalităţilor pentru tranşele 2 şi 3 sunt, de asemenea, la un nivel avansat. „Guvernul va acorda prioritate îndeplinirii acestor măsuri, pentru a demonstra încă o dată angajamentul său pro-european și centrarea pe rezultate”, a spus Pavel Filip.

Republica Moldova a înregistrat progrese și în implementarea reformelor în sectoarele financiar și de afaceri, în conformitate cu Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb Complex și Cuprinzător. Cu asistenţa UE și a partenerilor internaționali, cum ar fi Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, Republica Moldova reuşeşte să reformeze cu succes sectorul bancar. „Remarcăm cooperarea pe care o avem cu instituțiile internaționale și felul în care aceasta contribuie la stabilizarea economică și financiară a țării noastre”, a spus Pavel Filip. Totodată, țara noastră avansează şi în îndeplinirea programului cu FMI.

Prim-ministrul l-a informat pe comisarul Moscovici despre evoluțiile în investigarea fraudei bancare. Comisarul Pierre Moscovici a încurajat autoritățile să asigure investigarea fraudei și tragerea la răspundere a celor vinovați. Totodată, oficialul european a menționat necesitatea continuării eforturilor pentru îmbunătățirea managementului finanțelor publice și sporirea în continuare a acumulărilor la buget.

O altă întâlnire importantă a fost cea pe care premierul Pavel Filip a avut-o cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Premierul a declarat că implementarea în totalitate a Acordului de Asociere RM-UE este o prioritate a Guvernului și până acum s-a reușit atingerea mai multor rezultate, iar autoritățile sunt hotărâte să îndeplinească integral prevederile Acordului.

Anul 2018 este un an electoral şi suntem nu doar motivaţi să depunem toate eforturile pentru a demonstra cetăţenilor beneficiile Acordului de Asociere, dar trebuie să fim foarte vigilenţi la orice posibile tentative de influenţare şi implicare din exterior”, a menționat Pavel Filip.

În aceste condiții, un rol important revine comunicării strategice, la fel ca şi cooperării în domeniul contracarării ameninţărilor hibride. Republica Moldova este interesată de dezvoltarea cooperării cu UE pentru consolidarea rezilienţei statului şi a societăţii, inclusiv prin acţiuni care vizează combaterea propagandei şi comunicarea strategică, consolidarea mass-media şi cea a societăţii civile. „Cadrul normativ aprobat de Guvern reprezintă un prim pas în limitarea efectelor unor astfel de acțiuni, iar experiența europeană poate aduce un plus în procesul de implementare”, a relevat Pavel Filip.

Premierul s-a referit și la dezvoltarea noilor formate de cooperare cu UE, atât pe dimensiunea bilaterală, cât și împreună cu celelalte state asociate.

Un alt subiect al discuțiilor l-a constituit reglementarea transnistreană. Au fost menționate progresele din ultima perioadă pe acest segment, între care soluționarea problemelor școlilor din stânga Nistrului cu predare în grafia latină, apostilarea actelor de studii emise în regiunea transnistreană, deblocarea accesului fermierilor la terenurile lor agricole, interacțiunea în domeniul telecomunicațiilor și admiterea în traficul rutier internaţional a mașinilor din regiunea transnistreană. „Guvernul este încrezător că, ținând cont de ceea ce s-a realizat în ultimii doi ani printr-o politică pragmatică și prin contribuția partenerilor europeni, progresele în soluționarea conflictului transnistrean vor continua”, a subliniat prim-ministrul.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate a felicitat autoritățile pentru progresele obținute pe dimensiunea transnistreană și a reconfirmat sprijinul UE în soluționarea acestei probleme esențiale pentru Republica Moldova, cu respectarea suveranității statale și a dreptului internațional.

Federica Mogherini a încurajat autoritățile să continue implementarea reformelor, menționând că Uniunea Europeană va oferi asistența necesară pentru realizarea proiectelor economice și sociale orientate spre îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor Republicii Moldova.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova Facebook

 

spot_img

Articole asemănătoare

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură

Primii fulgi de zăpadă au sosit! Poliția de Frontieră vine cu recomandări pentru o călătorie sigură. Odată cu primii...

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele din 2025, la Târgul de Turism al României

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele din 2025, la Târgul de Turism al României. Pentru ediția de toamnă a Târgului de Turism al României, 21-24 noiembrie 2024

Invitație la la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania

Invitație la la vizionarea unui nou film din cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania. KineDok este un program unic în Europa

Noii miniștri au depus jurământul la Chișinău

Noii miniștri au depus jurământul de învestire în funcție, la Chișinău. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.