Personalitatea se schimbă. Așa spun psihologii. Cum au ajuns la această concluzie

Date:

Share post:

Schimbarea personalitatii noastre se produce în mod natural. Dar daca tot poate fi schimbata, de ce să nu o facem conștient in directia in care ne dorim?

Cel mai lung studiu de personalitate din toate timpurile, publicat în revista “Psychology and Aging” și recent evidențiat de Societatea Britanică de Psihologie, sugerează că, pe parcursul unei vieți, la fel cum se schimbă aspectul fizic și celulele sunt în mod constant înlocuite, de asemenea, personalitatea ta se transformă.

Studiul psihologic începe cu date dintr-un sondaj din 1950 al celor 1.208 de copii de 14 ani din Scoția.

Profesorii au fost rugați de psihologi să utilizeze șase chestionare pentru a evalua adolescenții pe șase trăsături de personalitate: încrederea în sine, perseverența, stabilitatea stării de spirit, conștiinciozitatea, originalitatea și dorința de a învăța.

Împreună, rezultatele acestor chestionare au fost combinate într-o evaluare a unei trăsături, care a fost definită ca “fiabilitate”.

Sase decenii mai târziu, cercetătorii au urmărit 635 de participanți, iar 174 au fost de acord să repete testarea.

De data aceasta, în vârstă de 77 de ani, participanții s-au clasat pe cele șase trăsături de personalitate și, de asemenea, au nominalizat un prieten sau o rudă apropiată pentru a răspunde la aceleasi intrebari. În general, nu au existat prea multe suprapuneri cu chestionarele luate cu 63 de ani mai devreme.

“Corelațiile nu au sugerat o stabilitate semnificativă a niciunuia dintre cele 6 caracteristici sau a factorului lor de bază, fiabilitate, pe parcursul intervalului de 63 de ani”, au scris cercetătorii psihologi.

Am presupus că vom găsi dovezi ale stabilității personalității pe o perioadă chiar mai lungă de 63 de ani, dar corelațiile noastre nu au susținut această ipoteză“, au adăugat mai târziu.

Constatările au fost o surpriză pentru psihologi, deoarece studiile de personalitate anterioare, pe perioade mai scurte de timp, păreau să prezinte o consecvență in trăsaturile de personalitate.

Studiile efectuate pe parcursul mai multor decenii, concentrându-se asupra participanților din copilărie până la vârsta mijlocie sau de la vârsta medie până la vârsta înaintată, au prezentat trăsături personale stabile. Dar cel mai recent studiu psihologic , care acoperă cea mai lungă perioadă de timp, sugerează că stabilitatea personalității este întreruptă în timp.

Cu cât este mai mare intervalul dintre două evaluări ale personalității, cu atât mai slabă este relația dintre cele două“, scriu cercetătorii acestui studiu.

Text: psihologiecuantica

spot_img

Articole asemănătoare

Maia Sandu le-a urat succese și noroc sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. Foto

Maia Sandu le-a urat succese și noroc sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Iată că s-a dublat numărul de cereri electronice de acces în zona de frontieră. Foto

Iată că s-a dublat numărul de cereri electronice de acces în zona de frontieră, în prima jumătate a anului 2024. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.

Mirra Andreeva și Elina Avanesyan dispută prima lor finală în circuit, la UniCredit Iași Open

Mirra Andreeva și Elina Avanesyan dispută prima lor finală în circuit, la UniCredit Iași Open. Finala de dublu va începe la ora 14.30, iar cea de simplu nu înainte de 17.00. Redăm în cele ce urmează parcursul finalistelor până în ultimul act.

Noi informații: Jaqueline Cristian s-a oprit în sferturi la UniCredit Iași Open

Noi informații: Jaqueline Cristian s-a oprit în sferturi la UniCredit Iași Open. După două ediții cu câte cel puțin o finalistă, în acest an România rămâne fără reprezentantă în fazele finale ale turneului WTA 250 UniCredit Iași Open