Obiceiurile de Moș Nicolae sunt consemnate în tradiția occidentală, precum și în tradiția românească. Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an la 6 decembrie, fiind supranumit și ”Făcătorul de minuni”. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, toți copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae. Ei își lustruiesc ghetele și le așează cu grijă în holul de la intrarea în casă.
Sfântul Nicolae s-a născut în localitatea Patara, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni înstăriți și creștini devotați.
Crescut în spiritul poveței creștine „să împarți averea săracilor”, Sfântul Nicolae și-a dat întreaga moștenire pentru a-i ajuta pe nevoiași.
De numele sfântului sunt legate mai multe povești creștine, printre care și aceea potrivit căreia acesta ar fi oferit, în secret, diferite bunuri materiale fiicelor unui om sărac, aflate în pericol de a ajunge sclave pentru ca nu aveau o zestre suficientă pentru a-și găsi un soț.
Dar Sfântul Nicolae nu este numai protectorul celor săraci, ci si al copiilor, al marinarilor și al victimelor judecăților nedrepte, fiind venerat în întreaga lume.
Copiii primesc dulciuri în ghetuțe și brad. Copiii tuturor țărilor creștine au fost învățați că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfântul Nicolae vine și le încarcă galoșii, ciorapi lungi, bocancii sau bradul cu dulciuri, jucării sau daruri din ce în ce mai costisitoare, dar unii găsesc și câte o nuielușă. În unele zone, copii îi lasă moșului apa și morcovi pentru calul sau.
În colindele românești, cantate în plină iarna, se vorbește despre florile dalbe, flori de mar. Asta pentru că bătrânii cunoșteau și ei ca acea joarda a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguța cu flori albe.
Multe țări și-au păstrat propriile obiceiuri și tradiții de Sfântul Nicolae.Astfel, în unele culturi, Sfântul Nicolae călătorește cu un însoțitor care le ajută.
În Olanda, episcopul călătorește pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care afla cum s-au purtat copiii olandezi în timpul anului. Cei cuminți sunt răsplătiți cu daruri, iar cei obraznici sunt luați de asistentul sau, Black Peter.
În Germania, Sfântul Nicolae călătorește tot cu un însoțitor, cunoscut drept Kinect Utrecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac în spate și o nuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiți cu lovituri de nuia.
La creștinii din Ghana, moșul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawai, el coboară din barca.
În Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare și este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranța că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că le ajută pe aducătorul de daruri.
Indiferent dacă suntem mici sau mari, cu toții așteptăm cu nerăbdare Sărbătorile de iarnă și primul care dă startul este Moș Nicolae!
Ion Panfil
Foto: Pinterest