Premieră în investigația patologiilor oculare la Spitalul „Sfânta Treime”

Date:

Share post:

Recent, în cadrul Secției oftalmologie a Spitalului clinic municipal ,,Sfânta Treime” din Chișinău a fost efectuată pentru prima dată angiografia fluorescentă la doi pacienți cu patologie oculară, datorită echipamentului modern de care dispune spitalul. Procedeul a fost efectuat de către medicul oftalmolog-chirurg, doctor în științe medicale Sergiu Andronic, ghidat de profesorul Valeriu Cușnir și șeful secției dr. șt. med. Valentina Lupan.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției medicale, citat de IPN, angiografia fluorescentă reprezintă o metodă de o importanță și precizie majoră în diagnosticul patologiilor oculare atunci când alte metode de diagnostic ne-invazive nu sunt capabile să indice cu precizie diagnosticul. Tehnica aplicării angiofluorografiei constă în injectarea unui colorant într-o venă a brațului care se răspândește în toată circulația sangvină a pacientului, inclusiv vasele retinei.

Pentru a face analiza se folosește o cameră fotografică specializată, care utilizează o lumină albastră, se arată în același comunicat. Fluoresceina emite o lumină verde care este captată de camera cu filtre speciale și se obțin imagini ale fundului de ochi. În mod normal, vasele retiniene nu permit ieșirea colorantului, dar diferitele procese patologice alterează permeabilitatea vasculară, astfel încât Fluoresceina poate părăsi vasul. În cazul unor obstrucții vasculare apar întârzieri în circulația Fluoresceinei care pot fi puse în evidență.                                                                                     (Ligia Beatrice Vasilescu)

spot_img

Articole asemănătoare

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră… Foto

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitățior ilicite, inaugurat în biroul de frontieră... Unde anume, vom afla cititnd materialul care urmează.

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. FOTO

Infoanunț: Stay Fit Gym va deschide două noi locaţii. Unde? Când? La aceste întrebări răspundem azi în cele...

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României – micro-expoziție și recital extraordinar

Donație primită de Muzeul Național de Istorie a României - micro-expoziție și recital extraordinar. Azi, la Infoanunț.

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional Chișinău. Foto

Cartușe uitate în bagaje, găsite la Aeroportul Internațional ... Mai multe amănunte, azi, la Infoanunț.