Premieră în investigația patologiilor oculare la Spitalul „Sfânta Treime”

Date:

Share post:

Recent, în cadrul Secției oftalmologie a Spitalului clinic municipal ,,Sfânta Treime” din Chișinău a fost efectuată pentru prima dată angiografia fluorescentă la doi pacienți cu patologie oculară, datorită echipamentului modern de care dispune spitalul. Procedeul a fost efectuat de către medicul oftalmolog-chirurg, doctor în științe medicale Sergiu Andronic, ghidat de profesorul Valeriu Cușnir și șeful secției dr. șt. med. Valentina Lupan.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției medicale, citat de IPN, angiografia fluorescentă reprezintă o metodă de o importanță și precizie majoră în diagnosticul patologiilor oculare atunci când alte metode de diagnostic ne-invazive nu sunt capabile să indice cu precizie diagnosticul. Tehnica aplicării angiofluorografiei constă în injectarea unui colorant într-o venă a brațului care se răspândește în toată circulația sangvină a pacientului, inclusiv vasele retinei.

Pentru a face analiza se folosește o cameră fotografică specializată, care utilizează o lumină albastră, se arată în același comunicat. Fluoresceina emite o lumină verde care este captată de camera cu filtre speciale și se obțin imagini ale fundului de ochi. În mod normal, vasele retiniene nu permit ieșirea colorantului, dar diferitele procese patologice alterează permeabilitatea vasculară, astfel încât Fluoresceina poate părăsi vasul. În cazul unor obstrucții vasculare apar întârzieri în circulația Fluoresceinei care pot fi puse în evidență.                                                                                     (Ligia Beatrice Vasilescu)

spot_img

Articole asemănătoare

Oare ce fac românii de sărbători și în anul acesta?

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar românii și-au conturat deja planurile pentru perioada festivă ce se anunță. Potrivit celor mai recente cercetări realizate de iSense Solutions, descoperim ce tradiții mai respectă aceștia, dar și cum a afectat creșterea prețurilor bugetul alocat pentru această perioadă.

Cum va funcționa metroul cu ocazia Zilei Naționale a României

Metrorex informează că în perioada 30.11.2023 – 03.12.2023, circulația trenurilor de metrou se va desfășura conform graficelor aprobate pentru weekend și sărbători legale, la un interval de 10 minute, pe toate magistralele de metrou.

Trei echipe canine ale Poliției de Frontieră au trecut cu succes examenul de dresaj. Galerie foto

Trei echipe canine, care își exercită activitatea de serviciu la Sectoarele Poliției de Frontieră Ungheni, Tudora și Basarabeasca au trecut cu succes examenul de absolvire a cursului specializat în dresaj canin, organizat în orașul Hermanice, Republica Cehă.

Promenada Mall anunță câteva exclusivități și invită la noi experiențe de shopping

Promenada Mall București anunță extinderea mixului de chiriași prin deschiderea a șapte noi magazine, dintre care două nume în premieră în România. De asemenea, calitatea experienței clienților se va îmbunătăți și prin mărirea și modernizarea spațiilor și noi concepte, în trei magazine emblematice.