Continuând o frumoasă tradiție, cei 17 elevi din Județul Iași care au reuşit să obţină nota maximă la Evaluarea Naţională și cei 15 absolvenţi de liceu cu media 10 la Bacalaureat au fost premiați miercuri, 6 iulie 2022, în cadrul unei festivităţi organizate de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Absolvenții cu media 10 au primit premii în bani (1.000 de lei pentru Evaluarea Națională, 2.000 de lei pentru Bacalaureat), alături de cărți, diplome și coronițele pe care le merită. De asemenea, au fost recompensați, simbolic, și profesorii disciplinelor de examen și directorii unităților școlare.
„În fiecare an, Iașul se mândrește și premiază elevii săi de nota 10! An de an, Iașul își reconfirmă statutul de oraș al școlilor excepționale!
De multe secole, educația a reprezentat unul dintre pilonii fundamentali pe care s-a clădit prestigiul Iașului – de Cetate Culturală, de Capitală Spirituală a României, de Oraș al marilor școli și al marilor cărturari. Educației îi datorăm astăzi și o bună parte a revirimentului economic înregistrat de Capitala Moldovei, care a devenit din ce în ce mai atractivă pentru investitori, dar și pentru tinerii care vor să-și întemeieze aici un rost. De aceea, educația rămâne o prioritate a administrației locale și niciun efort nu este prea mare pentru Primăria Municipiului Iași și pentru mine, ca primar, dacă acest efort înseamnă o școală mai modernă, mai prestigioasă, mai adecvată provocărilor lumii în care trăim!
Dacă ne uităm la ce se întâmplă astăzi în jurul nostru, unde vedem războaie, terorism, foamete, secetă, migrație necontrolată etc., sunt convins că doar o educație de calitate – bazată pe frumos, adevăr și bine – îi va face pe oameni să se ridice din nou deasupra vremurilor. Nu ura și violența, ci solidaritatea sub semnul valorilor universale va salva și va regenera umanitatea. Iată de ce educația de calitate este esențială pentru bunăstarea unui popor!
Să îi felicităm pe elevii pentru care studiul și perfecționarea continuă reprezintă cele mai nobile căi de urmat în viață și să le mulțumim profesorilor care își îndeplinesc cu devotament generoasa misiune de a forma noi generații de oameni mari. Să ne exprimăm, de asemenea, deplina recunoștință față de părinți, pentru că educația începe întotdeauna acasă!
Dragi elevi,
Se spune că studiul reprezintă o scară ce urcă permanent către stele! O tinerețe studioasă înseamnă o maturitate trăită sub semnul pasiunii și al puterii de a schimba lumea.
De aceea, eu văd în voi elita României de mâine! Îi văd pe viitorii scriitori de succes, pe viitorii savanți, pe viitori artiști, pe viitorii diplomați și – de ce nu? – pe viitorii și adevărații oameni politici! O societate normală, sănătoasă, dinamică, încrezătoare în forțele ei se clădește pe o generație tânără, bine pregătită profesional.
Iar dacă veți alege să studiați în altă țară, fiți ambasadorii Iașului și ai României oriunde vă vor purta pașii! Gândiți-vă cu responsabilitate la cariera și la viitorul vostru, dar nu uitați locul de unde ați pornit în viață! Nu-i uitați pe cei care v-au format! Țineți minte că Iașul se bazează de voi! Vă doresc din toată inima mult succes în toate proiectele voastre!
Dragi profesori,
Cunoașterea este aripa care ne ridică la cer! Ce misiune poate fi mai nobilă decât aceea de a-i învăța pe copiii noștri să zboare? Ce aventură poate fi mai frumoasă decât cea a cunoașterii?
Comunitatea ieșeană și eu însumi vă mulțumim din inimă fiindcă an de an ați făcut din Iași un reper pe harta educației naționale!
Dragi părinți,
Știu din propria-mi experiență că emoțiile noastre sunt deseori mai mari decât ale copiilor noștri. Dar e mai bine așa. Tinerii știu cel mai bine cât de importante sunt curajul si stăpânirea de sine. Adăugați acestor calități dragostea pentru cunoaștere și vom avea deja un om adevărat! Fiți mândri că ați dat deja lumii șansa de a fi mai bună!”, a transmis primarul Mihai Chirica.
„Iată că trăim astăzi din nou bucuria de a ne întâlni pentru a celebra reușita, succesul reflectat de data aceasta în note și medii absolute. În fiecare vară, examenele naționale devin o formulă de validare a eficienței procesului educațional. Și în această vară școala ieșeană a demonstrat că rămâne un spațiu privilegiat în care se întâlnesc, în mod miraculos, poate, curiozitatea și bucuria de a învăța ale elevilor cu exigența modelatoare a profesorului, cu competența sa didactică și cu inspirația unor directori care știu să coordoneze școli generatoare de performanță.
Reflectate în cifre, aceste performanțe ale școlii ieșene din vara aceasta demonstrează că am reușit să depășim cu bine o perioadă tulbure, în contextul pandemic, și Iașul poate fi mândru de ceea ce școala a generat în această vară. În ceea ce privește Evaluarea Națională, Județul Iași este primul, alături de Cluj și Argeș, din perspectiva numărului mediilor absolute, cu 17 medii de 10 obținute de absolvenții claselor a VIII-a.
Referitor la Bacalaureat, suntem pe podiumul național din perspectiva a trei criterii distincte: Iașul are poziția a doua pe podium, nouă unități de învățământ din județul Iași se situează pe această poziție și suntem pe locul al treilea prin prisma procentului de promovare, de 83% la Iași prin raportare la media națională de 75%. Avem 15 medii de 10 la Iași, 14 obținute în această sesiune, la care se adaugă o medie de 10 obținută în sesiunea specială dedicată elevilor olimpici.
Sunt date care reflectă excelența și iată o galerie a învingătorilor pe care o celebrăm astăzi și care validează faptul că nota 10 este un efort comun la care au contribuit, în egală măsură, părinții, cu suportul emoțional, elevul, asistat de un profesor competent, într-o școală în care directorul a reușit să aibă o reacție imediată și eficientă vizavi de provocările determinate de contextul pandemic”, a declarat prof. Luciana Antoci, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Județul Iași, pe podium la nivel național
În urma examenelor de Evaluare Naţională, 17 elevi din Judeţul Iaşi au obţinut media 10, Iașul fiind din acest punct de vedere pe al doilea loc la nivel național.
Cei 17 „zeciști” provin de la Colegiul Național Iași (șapte elevi; unitatea de învățământ are cel mai mare număr de elevi cu media 10 din întreaga țară), Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (patru elevi), Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași (doi elevi), Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iași (un elev), Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” Iași (un elev), Școala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Voinești (un elev) și Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” Pașcani (un elev).
Din punct de vedere al mediilor de 10 la Bacalaureat, Județul Iași se află pe al treilea loc în țară.
Cei 15 „zeciști” de la Bacalaureat au studiat la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași (cinci elevi), Colegiul Național Iași (trei elevi + un elev cu media maximă la sesiunea specială), Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași (doi elevi), Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (doi elevi), Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași (un elev) și Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani (un elev).
Cumulând mediile de 10 de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, clasamentul unităților de învățământ din Județul Iași este următorul: Colegiul Național Iași (11 elevi: șapte la Evaluarea Națională + patru la Bacalaureat), Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași (șapte elevi: doi la Evaluarea Națională + cinci la Bacalaureat),
Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (șase elevi: patru la Evaluarea Națională + doi la Bacalaureat), Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași (doi elevi), Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iași (un elev), Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” Iași (un elev), Școala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Voinești (un elev), Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” Pașcani (un elev), Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași (un elev) și Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani (un elev).
Lista elevilor care au obținut media generală 10 la examenele naționale
- Colegiul Național Iași (11 elevi)
Director: Elena Calistru
Evaluarea Națională
- Tiana – Teodora Bitta
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Elena Mihuț
- Tudor – Marian Brumă
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Antonina Bliorț
Matematică – Narcisa Căpităneanu
- Ilinca Ciobanu
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Tamara Culac
- Ioana – Iasmina Huțupașu
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Tamara Culac
- Daria – Maria Sfecliș
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Antonina Bliorț
Matematică – Narcisa Căpităneanu
- Anastasia – Elena Stoica
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Elena Mihuț
- Alexandru Suchar
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Elena Mihuț
Bacalaureat
- Antonia Ruxandra Bădărău – Rață
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Dorina Apetrei
Matematică – Gabriel Popa
Fizică – Jean Marius Rotaru
- Elena – Casiana Bobric
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Dorina Apetrei
Matematică – Gabriel Popa
Biologie – Adriana Preotu
- Robert Ghețiu
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Emil Munteanu
Matematică – Cristian Lazăr
Chimie – Geanina Grigoraș
- Iustina Panțiru
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Narcisa Căpităneanu
Biologie – Ioana Bohotineanu
- Colegiul Național „Costache Negruzzi” (șapte elevi)
Director: Camelia Gavrilă
Evaluarea Națională
- Ema – Ioana Liță
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mariana Chiriac
Matematică – Ciprian Baghiu
- Teodora – Monalisa Strachină
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Gheorghiță Răileanu
Matematică – Codrin Precupanu
Bacalaureat
- Ștefania Gall
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Mihaela Doboș
Matematică – Adrian Zanoschi
Fizică – Anca Apetrei
- Karla – Amalia Hrebenciuc
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Doina Vieriu
Istorie – Carmen Radu
Geografie – Florin Iancu
- Maria Olariu
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Doina Vieriu
Istorie – Carmen Radu
Geografie – Florin Iancu
- Ioana – Roxana Popa
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Doina Vieriu
Istorie – Carmen Radu
Geografie – Florin Iancu
- Ana Zaharia
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Doina Vieriu
Istorie – Carmen Radu
Logică – Daniel Stanciu
III. Colegiul Național „Emil Racoviță” (șase elevi)
Director: Mihaela Vlioncu
Evaluarea Națională
- Alessia Anton
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Foșalău
Matematică – Mihaela Bucătaru
- Ilinca – Maria Banu
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Foșalău
Matematică – Mihaela Bucătaru
- Diana – Andreea lftimie
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Vlioncu
Matematică – Cătălin Budeanu
- Lavinia – Alexandra Timofte
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Vlioncu
Matematică – Cătălin Budeanu
Bacalaureat
- Veronica Hata
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Ramona Istudor
Matematică – Cătălin Budeanu
Biologie – Lorela Caradan
- Mihaela Hudișteanu
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Cornelia – Livia Sârghie
Matematică – Dorel Luchian
Informatică – Mihai Chelariu
- Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași (doi elevi la Bacalaureat)
Director: Gabriela Săndulescu
- Elena Narcisa Dascălu
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Roxana Ioana Arhire
Istorie – Lăcrămioara Iordăchescu
Geografie – Florentina Grozavu
- Ana Maria Trandafirescu
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Costina Creița
Istorie – Lăcrămioara Iordăchescu
Geografie – Florentina Grozavu
- Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași (un elev la Bacalaureat)
Director: Gheorghiță Nistor
- Teodora Iacob
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Beatrice Manuela Coțofan
Matematică – Alina Adriana Oloieriu
Biologie – Iuliana Marieta Condrea
- Școala Gimnazială ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iași (un elev la Evaluarea Națională)
Director: Luminița Doru
- Teofana Agape
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Ana Iulia Olinici
Matematică – Romela Elena Boboc
VII. Școala Gimnazială ,,Ștefan Bârsănescu” Iași (un elev la Evaluarea Națională)
Director: Nicolae Viusencu
- Ingrid – Brigitta Simon
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Silvia Andrei
Matematică – Mirela Șchiopu
VIII. Școala Gimnazială ,,Iordache Cantacuzino” Pașcani (un elev la Evaluarea Națională)
Director: Eugenia Nour
- Victor Lupoaea
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Corina Vârlan
Matematică – Valentin Conțu
- Școala Gimnazială ,,Ioanid Romanescu” Voinești (un elev la Evaluarea Națională)
Director: Cristian Danielevici
- Vasile Amăriuței
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Georgeana Mihaela Bălinișteanu
Matematică – Maricela Anton
- Liceul Teoretic ,,Miron Costin” Pașcani (un elev la Bacalaureat)
Director: Mihaela Anușca
- Maria Mălina Harasim
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Mihaela Iuganu
Matematică – Mihaela Anușca
Biologie – Roxana Mocanu
Text și foto: Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași