Privatizarea Vestmoldtransgaz: A fost semnat contractul cu Transgaz

Date:

Share post:

Transgaz a preluat Vestmoldtransgaz, contractul de privatizare  a fost semnat miercuri, la Chișinău. Evenimentul a avut loc prezența ministrului român al Economiei, Dănuț Andrușcă, și a omologului său din Republica Moldova, Chiril Gaburici. Părțile semnatare ale contractului sunt:  Agenția Proprietății Publice din Republica Moldova, prin directorul adjunct Doina Cebortărean, Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova prin Ministrul Chiril Gaburici și Eurotransgaz, care are acționar unic SNTGN Transgaz SA, prin administratorii Tudor Duțu și Cristian Rusu.

În contextul vizitei sale în Republica Moldova, Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a avut și o întrevedere cu Prim-Ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, prilej pentru a fi schimbate mesaje de susținere reciprocă.

Documentul a fost semnat în prezența ministrului român al Economiei, Dănuț Andrușcă, și a omologului său din Republica Moldova, Chiril Gaburici

Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat că în ceea ce privește relația cu Republica Moldova, România face politica faptelor, nu a vorbelor, iar semnarea contractului de privatizare este o dovadă în acest sens și este un prim pas în înfăptuirea Unirii.

Este mai mult decât o privatizare. Este mai mult decât o conductă. Este mai mult decât o investiție. Este mai mult decât o mișcare strategică din partea României sau a Republicii Moldova. Este vorba despre înfrățire și despre unirea românilor cu români. Acum, printr-un contract, mâine, printr-un gazoduct, poimâine prin alte măsuri și acțiuni la fel de concrete și la fel de ferme. România adoptă politica faptelor în relație cu Republica Moldova. Aceasta este așteptarea pe care o au de la noi atât cetățenii români, cât și cei din Republica Moldova”, a declarat, la momentul semnării Ministrul Dănuț Andrușcă.

În ceea ce privește caracterul economic al semnării contractului, Ministrul Economiei a arătat faptul că, din acest moment, despre Transgaz se poate vorbi ca despre un jucător regional în domeniul energiei. “Transgaz confirmă locul și rolul său în portofoliul Ministerului Economiei. Compania este, de astăzi, un jucător economic regional. Investiția va crea locuri de muncă, valoare adăugată și va spori securitatea energetică a ambelor țări. Este o constribuție concretă, angajantă pe termen lung, în direcția diversificării rutelor și a surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova”, a mai afirmat ministrul Andrușcă.

Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a subliniat, la rândul său, faptul că acest proiect este menit să crească nivelul și valoarea interconectării dintre cele două țări în privința infrastructurii de transport gaze naturale. “Dezvoltarea Sistemului Național de Transport gaze naturale din zona de Nord Est a României, alături de gazoductul Ungheni-Chișinău, sunt proiectele prin care Transgaz funcționează, de facto, ca un jucător regional. Avem competențele, capacitatea și dorința de a îndeplini obiectivele strategice ale României în sectorul în care operăm. Finanțarea, construcția și exploatarea interconectării Iași-Ungheni vor fi realizate în condiții de predictibilitate și siguranță”, a declarat Ion Sterian, directorul general Transgaz.

Sorin Vlădescu, Partener Țuca Zbârcea & Asociații și Octavian Cazac, Partener Țurcan Cazac, reprezentanții caselor de avocatură implicate în redactarea contractului de privatizare

Pregătirea contractului pentru finalizare a fost derulată cu sprijinul casei de avocatură „Țuca, Zbârcea și Asociații”,reprezentată la ceremonie de Sorin Vlădescu,în calitate de partener,și de Nisa Jecu,în calitate de asociat senior.„Lucrând după un calendar ambițios,pentru noi a fost o experiență foarte intensă din care am ieșit cu toții întăriți.Suntem bucuroși să fi avut ocazia de a face parte dintr-un astfel de proiect. Convingerea noastră este că,prin maniera în care ne-am structurat suportul pentru clienții noștri,am reușit să conferim valoare tranzacției și să ne încadrăm în termenele foarte strânse. Ne exprimăm speranța că punțile de dialog și armonizarea părților din acest proiect vor consolida sentimental de încredere în rândul altor învestitori români interesați de oportunitățile din Republica Moldova”,a menționat Sorin Vlădescu.

Societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații a oferit consultanță juridică cumpărătorului, alături de o echipă de avocați moldoveni din cadrul Țurcan Cazac. Avocații implicați în proiect sunt: Sorin Vlădescu, Partener (Țuca Zbârcea & Asociații), Nisa Jecu, Avocat senior (Țuca Zbârcea & Asociații), Octavian Cazac, Partener (Țurcan Cazac), Vadim Taigorba, Avocat (Țurcan Cazac) și Ana Galus, Avocat (Țurcan Cazac).

Sursa: Ordinea Zilei

Foto:Țuca Zbârcea & Asociații/Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova
spot_img

Articole asemănătoare

Fiscul din Moldova a primit un număr de 101 807 declarații cu privire la impozitul pe venit 2023. Și alte informații

Fiscul din Moldova a primit un număr de 101 807 declarații cu privire la impozitul pe venit 2023. Și alte informații, în cele ce urmează.

Premieră! Invitație: să vedeți singurele catacombe cunoscute ale orașului Sibiu

Premieră! Invitație: să vedeți singurele catacombe cunoscute ale orașului Sibiu. Muzeul Național Brukenthal în cadrul SCAF – Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu vă invită să vedeți singurele catacombe cunoscute ale orașului.

Info: activitate de promovare a adopțiilor câinilor fără stăpân. Foto

Info: activitate de promovare a adopțiilor câinilor fără stăpân, la Iași. În ziua de 07 septembrie 2024, intervalul orar 10:00-14:00, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași...

Iată cine va primi Premiul de Excelență la Bucharest International Film Festival

Iată cine va primi Premiul de Excelență la Bucharest International Film Festival (BIFF) 2024.