Serviciul unic de urgență 112 este activ și în Republica Moldova

Date:

Share post:

Începând cu 29 martie, Serviciul unic de urgență 112 a devenit activ și în Republica Moldova.

Serviciul unic 112 implică simultan mai multe servicii de urgență. Până lasfârșitul lunii iunie, în paralel vor funcționa și numerele: 901, 902 și 903, dar începând cu 1 iulie, toate apelurile vor fi redirecționate la 112.

112 este numărul unic pentru apelurile de urgență, activ în toate statele membre ale Uniunii Europene. În Republica Moldova propunerea de a implementa serviciul unic de urgență a fost lansată în mai 2012.

Prin concurs au fost angajați 38 de operatori, care de joi vor prelua apelurile.

Bugetul Serviciului unic de urgență 112 pentru anul curent este de 67 de milioane de lei. Cea mai mare parte din mijloacele financiare, circa 45,3 milioane de lei, a fost destinată procurării Sistemului informațional automatizat al Serviciului 112. Resursele vor mai fi utilizate pentru pregătirea și dotarea sediului Serviciului din comuna Băcioi, mun. Chișinău, și a celui din orașul Chișinău, precum și pentru cheltuieli curente.

Implementarea numărului unic european pentru apelurile de urgență 112 în Republica Moldova are scopul de a spori protecția populației pe întreg teritoriul țării, prin asigurarea serviciilor specializate cu informațiile necesare pentru o reacție promptă și adecvată.

 

Când trebuie apelat 112?

Este numită urgență orice situație în care au avut de suferit persoane, bunurile materiale sau mediul înconjurător și este nevoie de intervenția imediată a echipelor de salvare.
Situații când trebuie apelat 112:

  • Accidente rutiere, feroviare sau provocate de orice alt factor de mediu, în urma cărora s-au înregistrat victime;
  • Incendii, explozii;
  • Cutremure;
  • Prăbușirea clădirilor, pilonilor de înaltă tensiune, arborilor etc.
  • Fenomene meteo periculoase;
  • Probleme de sănătate provocate de diverși factori;
  • Agresiune fizică sau orice alt tip de violență;
  • Tulburarea ordinii publice;
  • Furt;
  • Utilizarea armelor sau a altor obiecte ce provoacă situații periculoase;
Autor: Sofia Filip
Foto: http://112.md/
spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.