Protocol între Moldova și Ucraina în domeniul transportului de marfă

Date:

Share post:

Premierii Pavel Filip și Volodymyr Groysman au declarat că Republica Moldova și Ucraina au înregistrat progrese semnificative și că o mare parte dintre problemele care existau anterior au fost deja rezolvate. Pavel Filip a mulțumit oficialului ucrainean pentru sprijin în ceea ce privește controlul comun la frontieră. Șeful Executivului de la Kiev s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova, în marja reuniunii șefilor de Guverne ai țărilor membre GUAM.

Cu această ocazie, a fost semnat și un protocol care vine să rezolve o altă dificultate, care ținea de termenul maxim de 90 de zile, în care cetățenii moldoveni se puteau afla în Ucraina. „Odată cu semnarea acestui protocol se rezolvă această problemă pentru transportatorii de mărfuri și pasageri din Moldova. Acest document, precum și acordurile de liberalizare a transportului auto și avia între țări urmează acum să fie ratificate de Rada Supremă a Ucrainei”, a menționat Pavel Filip.

Au fost înregistrate progrese și în domeniul ecologiei. Partea ucraineană a ratificat Acordul de la Roma, în baza căruia a fost creată o Comisie comună moldo-ucraineană, care se ocupă doar de ecologie. „Rămân probleme legate de stația electroenergetică de pe Nistru, probleme ecologice, dar sunt problemele noastre și trebuie să le rezolvăm împreună, inclusiv din cauza faptului că problemele ecologice au o importanță enormă”, a spus Volodymyr Groysman.

S-a avansat și pe demarcarea frontierei, recunoașterea reciprocă a proprietății, dar și definitivarea Acordului de funcționare  a Complexului Hidroenergetic Nistrean. „Ne-am propus până la sfârșitul anului curent să avem un progres vizibil și să soluționăm și această problemă care durează deja de mulți ani”, a subliniat Pavel Filip.

Premierul Republicii Moldova a mulțumit părții ucrainene și pentru rolul deosebit în calitate de mediator în formatul de negocieri 5+2 pentru soluționarea problemei transnistrene, reiterând întreaga susținere a țării noastre pentru restabilirea integrității teritoriale şi a suveranității Ucrainei asupra regiunilor sale de est şi a peninsulei Crimeea.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova
spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată. Până nu de mult, căutam remedii de însănătoșire în diferite colțuri ale țării (România n.r.), pe la numeroși medici renumiți, cu diferite recomandări pe care le-am adunat în timp.

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu …

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu ... Pe 20 mai sarbatorim Ziua Mondiala a Albinelor, o ocazie perfecta pentru a recunoaste si aprecia contributia acestor miracole ale naturii la bunastarea noastra.

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul … Foto

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020”, la Muzeul ... Pentru a afla care este muzeul citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Foto

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Acesta este subiectul pe care îl dezvoltăm în continuare, azi, la Infoanunț.