Ratatouille, mâncarea, nu filmul

Date:

Share post:

Această rețetă de ghiveci de legume este rapidă și ușor de preparat, este de post, paleo, fără gluten și whole30. Poate fi pregatită într-o cantitate mai mare pentru întreaga familie sau o cină cu prietenii.

Ratatouille rețeta clasică franțuzească de ghiveci de legume. Ce este „ratatui” și cum se prepară? Tocană de legume cu vinete, dovlecei, ardei, ceapă, usturoi, roșii și ierburi aromatice. Rețete de mâncare de post. Rețete vegane. Rețete de garnitură in legume. Rețete simple și rapide.

Nu există o ”rețetă originală” de ratatouille deoarece este un fel simplu, țărănesc, din sudul Franței. Numele lui complet este ratatouille niçoise” deoarece provine din regiunea Nisa (din străvechea limbă occitană). Se pronunță „ratatui”.

Gospodinele de acolo fac acest ghiveci de legume folosind vinete, dovlecei, ardei roșii și galbeni, ceapă, usturoi, condimente (sare și piper) și ierburi aromatice: cimbru, busuioc, dafin. Uleiul folosit este cel de măsline și se pune din abundență, ca în majoritatea felurilor de mâncare din bazinul mediteraneean. Unele rețete prevăd folosirea unei mici cantități de vin alb sec sau de supă de legume, în altele apar măslinele, anghinarea sau chiar cartofii.

Formula unui ratatouille clasic poate fi exprimată în părți:

  • 1 parte vinete
  • 1 parte ardei
  • 1 parte dovlecei
  • 0,5 părți ceapă
  • 1 parte roșii
  • usturoi după gust (dar nu exagerat)

Ratatouille este înrudit cu ghiveciul balcanic, cu lecsó unguresc dar și cu cu peperonata sau caponata italienești (vă las la final toate aceste rețete).

În sudul Franței ratatouille este preparat acasă cu legume tăiate mai mare, mai rustic. Ideea e ca toate bucățile dintr-o anumită legumă să aibă dimensiuni similare pentru a se găti deodată. La restaurante și bistrouri se oferă o variantă mai elegantă cu legumele tăiate în cubulețe mărunte, egale.

Sunt două variante de gătire ale acestui ratatouille la tigaie sau la cratiță: cu legumele sotate separat, scoase deoparte și reunite la final și fierte un pic împreună cu roșiile și ierburile aromatice (bouquet garni) sau cu legumele puse pe rând la gătit, în funcție de timpul lor specific. Eu am aplicat ultima variantă deoarece este cea mai comună și rapidă.

Există și rețeta sub formă de rondele: tăiate subțiri și se aranjează în formă de spirală într-o formă termorezistentă – rețeta aici.

spot_img

Articole asemănătoare

Noii miniștri au depus jurământul la Chișinău

Noii miniștri au depus jurământul de învestire în funcție, la Chișinău. Mai multe amănunte, în cele ce urmează.

Noua ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc

Noua ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc. Caravana Serile Filmului Românesc (SFR) ajunge, între 21-23 noiembrie 2024, la Râmnicu Sărat.

Invitație: Școala de Crăciun

Invitație: Școala de Crăciun. Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, atelierul Școala de Crăciun...

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova se alătură proiectului „BorderForce”. Foto

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova se alătură proiectului „BorderForce”. În perioada 12-14 noiembrie 2024, reprezentanții Poliției de Frontieră au participat la Viena, Austria, la evenimentul