Republica Moldova: A început noul an școlar

Date:

Share post:

Luni, 3 septembrie 2018, în Republica Moldova a început noul an școlar 2018-2019. Ordinea Zilei a fost prezentă la manifestarea de deschidere a anului școlar la Liceul ”Gheorghe Asachi”, cea mai veche instituție de învățământ din această țară, care împlinește în scurt timp frumoasa vârstă de 155 de ani. 

Liceul ”Gheorghe Asachi” se află situat în centrul orașului Chișinău, la confluența a trei străzi principale. Despre această școală, directorul instituției, doctor în pedagogie Boris Volosatii, spune că ”este o instituție unică în felul său, în istoria pedagogiei moderne și contemporane a Republicii Moldova. Este cea mai mare instituție școlară francofonă în această regiune. Experiența istorică, demersul educațional, rezultatele discipolilor demonstrează că această instituție de învățământ rămâne un promotor a tot ce e nou în procesul educațional, dezvoltând o cultură care îi este proprie. În ultimii 30 de ani procentul de admitere la facultate a absolvenților liceului este de 99%”.

Ceremonia de deschidere a debutat, ca la orice școală din Republica Moldova, cu imnul național al țării, cântecul ”Limba noastră”, ale cărui versuri sunt scrise de Alexei Mateevici. Ulterior, tinerii din clasele superioare au prezentat invitații, printre care s-a aflat și reprezentantul Poliției Capitalei și au dat cuvântul directorului școlii. În culisele organizării s-a aflat și Aliona Teutu, director adjunct și învățător al uneia dintre clasele întâi. În premieră, după opt ani de studii, pe scena din fața școlii, au cântat Aura și cele două fiice, Lori și Betty, eleve ale acestei prestigioase școli. În același context au cântat imnul oficial al școlii și elevii corului liceului, îmbrăcați în uniforme de un albastru electric ireal.

La eveniment a fost prezent și părintele Ioan Ciuntu, parohul Bisericii ”Teodora de la Sihla”, care se află în vecinătatea liceului, pentru care participarea la viața școlii a devenit tradiție. El a spus că se bucură de fiecare dată când vede cum clasa întâi pășește, pentru prima dată, pragul școlii. Momentul așteptat de toți, cu mic și mare, l-a reprezentat clinchetul clopoțelului. Elevii din clasele mari au ridicat pe brațe copiii din clasa întâi și au invitat în școală pentru prima lecție toată suflarea prezentă la eveniment: profesori, elevi, cadre didactice și părinți, care așteptau începerea școlii la fel de emoționați ca și copiii lor.

Anul acesta, la ”Gheorghe Asachi” au fost înmatriculați 120 de elevi de clasa întâi, respectiv patru clase. În această instituție învață în prezent 1.500 de elevi și sunt încadrate 150 de cadre didactice și 50 de oameni personal auxiliar.

Instituțiile de învățământ și numărul elevilor în scădere

Datele statistice generale privind educația în Republica Moldova, pentru anul de studii 2016-2017, atestă faptul că în Republica Moldova se află 2.868 de instituţii de învăţământ, cu un contingent de 607,1 mii de copii/elevi/studenţi, inclusiv, 1.461 de instituţii de educație timpurie (la situaţia 01.01.2016), cu un număr de 149,9 mii de copii, 1291 de instituţii de învăţământ primar şi secundar general, în care studiază 333,7 mii de elevi, 86 de instituţii de învăţământ profesional tehnic cu un număr de 48,8 mii de elevi (43 de școli profesionale cu 17,2 mii de elevi, 32 de colegii cu 17,2 mii de elevi, 11 Centre de excelență cu 14,4 mii de elevi) și 30 de instituţii de învăţământ superior cu contingentul de 74,7 mii de studenţi.

Comparativ cu anul de studii 2010-2011, numărul total al instituţiilor de învăţământ s-a micşorat cu 5,2 la sută. Totodată, numărul de instituţii pentru educația timpurie a crescut cu 5,8 la sută, iar numărul instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general s-a redus cu 13,3 la sută. În anul de studii 2016-2017, numărul cadrelor didactice îl constituie 50.565 de persoane, diminuându-se faţă de anul de studii 2015-2016 cu 993 de persoane sau cu 1,9 la sută.

Situaţia demografică în Republica Moldova determină nivelul de participare a populaţiei la procesul educațional. La nivel general, efectivele de elevi/studenți sunt în scădere. Populația de vârstă școlară (7-23 de ani) s-a redus treptat în perioada anilor 2005-2016, constituind 723,9 mii persoane la data de 01.01.2016 și înregistrând o reducere cu 30 % față de anul 2005. Astfel, numărul total de elevi/studenți, la începutul anului de studii 2016-2017, a fost de 457,2 mii de persoane sau cu 18 la sută mai puțin față de anul de studii 2010-2011. Chiar dacă nu au fost date publicității datele oficiale, statisticile de ultimă oră arată că numărul elevilor, studenților și cadrelor didactice este într-o continuă scădere datorită fenomenului migrației.

Text și foto: Ligia Beatrice Vasilescu
spot_img

Articole asemănătoare

De astăzi îți poți alege biletul la filmul favorit din cadrul BIFF

De astăzi îți poți alege biletul la filmul favorit din cadrul BIFF. Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival (BIFF - www.biff.com.ro)

Nou! Kara participă la un curs european

Nou! Kara participă la un curs european. Mai multe amănunte, în cele ce urmează. În perioada 8 - 19 septembrie 2024...

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din...

Cel mai mare număr de artiști care participă la o licitație caritabilă vor fi la Iași

Cel mai mare număr de artiști care participă la o licitație caritabilă vor fi la Iași, în acest weekend.