România pune umărul la ”creșterea competitivității sectorului viticol prin introducerea soiurilor apirene și culturii pe tulpină înaltă”

Date:

Share post:

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat vineri, 8 iunie 2018, la evenimentul public organizat cu prilejul finalizării proiectului ”Creșterea competitivității sectorului viticol (struguri de masă) prin introducerea soiurilor apirene și culturii pe tulpină înaltă”.

La această ceremonie au mai fost prezenți Karen Hilliard, directorul USAID în Republica Moldova, Gheorghe Gaberi, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, și Constantin Dadu, directorul general al Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA), se arată într-un comunicat al Ambasadei.

Ambasadorul Daniel Ioniță a menționat, cu referire la acest eveniment: ”Acest proiect a reprezentat un prim pas concret pentru implementarea în practică a Memorandumului de Înțelegere dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Guvernul României semnat la 25 mai 2016, la Washington. Reamintim că acest document cadru este menit să asigure dezvoltarea unui parteneriat între cele două state în vederea asigurării eficienței, sporirii impactului și durabilității programelor de asistență oficială pentru dezvoltare în statele din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova.”

În același context, directorul USAID în Republica Moldova, Karen Hilliard, a apreciat colaborarea pe care a avut-o cu partea română în realizarea și implementarea acestui proiect în vederea obținerii de beneficii tangibile, menite să susțină eforturile Republicii Moldova de dezvoltare a sectorului vini-viticol, prin crearea de locuri de muncă în special destinate tinerilor, pentru ca aceștia să rămână în Republica Moldova.

Prin fondurile puse la dispoziție de România și SUA au fost reabilitate și dotate laboratorul de micropropagare și sera de aclimatizare din cadrul IȘPHTA, în vederea producerii materialului inițial de plantare pentru creșterea ulterioară a materialului săditor pentru plantațiile de struguri de masă apirene.

Menționăm că proiectul ”Creșterea competitivității sectorului viticol (struguri de masă) prin introducerea soiurilor apirene și culturii pe tulpină înaltă” a beneficiat de finanțare din bugetul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe în 2016 în valoare totală de 80.000 USD, dintre care 30.000 USD au fost utilizați pentru reabilitarea și dotarea laboratorului de micropropagare de la IȘPHTA, iar 50.000 USD pentru dezvoltarea unor plantații de struguri de masă apirene folosind culturile pe tulpină înaltă, în raionul Cahul.

Autor:Ligia Beatrice Vasilescu
Foto:Pixabay.com

 

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată

Exclusiv: Despre minunile Mamei Natura. O poveste adevărată. Până nu de mult, căutam remedii de însănătoșire în diferite colțuri ale țării (România n.r.), pe la numeroși medici renumiți, cu diferite recomandări pe care le-am adunat în timp.

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu …

Sărbătorim Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai cu ... Pe 20 mai sarbatorim Ziua Mondiala a Albinelor, o ocazie perfecta pentru a recunoaste si aprecia contributia acestor miracole ale naturii la bunastarea noastra.

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul … Foto

Azi are loc deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 - 2020”, la Muzeul ... Pentru a afla care este muzeul citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Foto

Instruiri și noi dotări cu sisteme antidrone la frontieră. Acesta este subiectul pe care îl dezvoltăm în continuare, azi, la Infoanunț.