România susține tinerii din R. Moldova și prin Programul de Tabere ARC 2018

Date:

Share post:

De-a lungul timpului, România a susținut tinerii din Republica Moldova, prin oferirea de burse de studii, precum și prin diferite programe cultural educative. Un astfel de program îl reprezintă și ”Tabere ARC 2018”. Ediția din acest an al Programului de Tabere ARC se derulează sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat luni, 13 august 2018, la ceremonia de plecare în Programul de Tabere ARC 2018 a seriei dedicată elevilor olimpici din Republica Moldova.

Cei 147 de participanți, selectați împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, vor participa la activitățile derulate, în perioada 14-21 august 2018, în Tabăra Sulina, județul Tulcea, se arată într-un comunicat media emis spre difuzare redacției noastre.

Ambasadorul Daniel Ioniță și secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Angela Cutasevici, au discutat cu beneficiarii acestui program și au aflat despre așteptările și gândurile cu care aceștia pornesc în Tabăra ARC.

În același context, Ambasadorul României a declarat: „Am spus-o și o voi repeta mereu: educația este importantă. Investim în tineri, investim în educație, investim pe întreaga ramură educațională, de la grădiniță și ciclul gimnazial până la ciclul universitar și post universitar.”

Dar ce înseamnă ”Taberele de vară ARC” ?

Taberele de vară ARC sunt organizate anual de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului din România. Acțiunile desfășurate în cadrul acestui program se axează pe activităţi educative, culturale şi  sportive, prelegeri având ca temă istoria şi civilizaţia românească, cursuri de limba română, concursuri de cultură generală, proiecţii de filme etc.

Cine și cum au fost repartizate locurile

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Tineretului şi Sportului au organizat în acest an cea de-a IX-a ediţie consecutivă a Programului „ARC” – program de tabere pentru etnicii români din afara graniţelor. Beneficiarilor din Republica Moldova le-au fost repartizate 1146 de locuri: 923 de locuri în Tabăra Sulina din Judeţul Tulcea și 223 de locuri în Tabăra Oglinzi din judeţul Neamţ. Locurile au fost repartizate în teritoriu prin Ambasada României în Republica Moldova și Consulatele Generale de la Cahul și Bălți.

Colaborare cu rezultate pozitive

În vederea selectării tinerilor câștigători ai unor concursuri naționale sau olimpiade, Ambasada României la Chișinău a colaborat instituțional cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Pentru celelalte serii de beneficiari, misiunile diplomatice ale României din Republica Moldova s-au consultat cu diverse instituții de profil, după cum urmează: instituții publice, instituții de învățământ, organizații neguvernamentale, organizații internaționale, care au transmis recomandări de posibili participanți, cu respectarea criteriilor de selecție stabilite de organizatorii taberelor.

                                                                  Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: Ambasada României în Republica Moldova

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști. Aceasta este tema subiectului de azi, la Infoanunț

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. Foto

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. 

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea. Unde și când va avea loc acest eveniment, în cele ce urmează.

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Galerie foto inclusiv traseu și premii

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Acesta este subiectul articolul de azi, la Infoanunț.