S-a deschis primul Oficiu NATO la Chișinău

Date:

Share post:

Oficiul de legătură NATO, în Republica Moldova, a fost inaugurat astăzi, 8 decembrie a.c, la Chișinău. La inaugurare a participat prim-ministrul Pavel Filip şi secretarul general adjunct NATO, Rose Gottemoeller, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova, transmite IPN.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că deschiderea Oficiului NATO la Chișinău va oferi continuitate proiectelor implementare cu sprijinul NATO și va impulsiona și alte proiecte – în domeniul combaterii amenințărilor cibernetice, combaterii terorismului, reformei de securitate și apărare. „Deschiderea Oficiului NATO la Chișinău va aduce o restartare a relațiilor bilaterale și va contribui la valorificarea plenară a potențialului de coordonare cu NATO. Unul din obiectivele Guvernului este să contribuie la rezolvarea conflictului transnistrean și la sfârșirea situației în care pe teritoriul țării noastre staționează trupe militare străine împotriva voinței noastre”, a spus premierul.

Secretarul general adjunct NATO, Rose Gottemoeller, a declarat că Oficiul a fost deschis la solicitarea Guvernului Republicii Moldova și va ajuta la direcționarea parteneriatului dintre cele două entități. Oficiul NATO de la Chișinău nu va avea angajați militari și nu va reprezenta o bază militară. Oficiul va oferi sprijin pentru reformele ce țin de sporirea capacității de apărare și va contribui la transparența NATO.

„NATO respectă pe deplin neutralitatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova. Blocul Nord-Atlantic lucrează cu multe țări neutre, inclusiv cu țări care au relații strânse cu Rusia”, a spus Rose Gottemoeller. Secretarul general adjunct NATO a apreciat contribuția Moldovei la menținerea păcii și a securității regionale, inclusiv prin detașarea contingentelor Armatei Naționale în operațiunea KFOR din Kosovo.

Oficiul de legătură NATO la Chișinău este o misiune diplomatică ce are ăn componență experți din statele partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova, nu are implicații militare și este instituit în conformitate cu prevederile acordului semnat la Bruxelles, pe 29 noiembrie 2016, de către primministrul Pavel Filip și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.                                                                 (Ligia Beatrice Vasilescu)
sursa foto:Timpul.md

spot_img

Articole asemănătoare

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! ”

Când va avea loc premiera spectacolului multimedia ”MARIA TĂNASE: Poveste și Cântec! Despre aceasta vorbim în cele ce urmează. 

Știați că există o soluție spirituală pentru orice problemă?

Știați că există o soluție spirituală pentru orice problemă? Da, perfect adevărat. Despre aceasta vorbim în continuare.

Programul „Burse pentru elevii din mediul rural” se extinde la nivel național

Programul „Burse pentru elevii din mediul rural” se extinde la nivel național. Cea de-a noua ediție va oferi 30 de burse, fiecare în valoare de 5000 de lei/an școlar/elev

Important! Memorandum de Colaborare cu Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia. Foto

Important! Memorandum de Colaborare cu Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia. Mai multe amănunte în articolul de astăzi.