S-a deschis primul Oficiu NATO la Chișinău

Date:

Share post:

Oficiul de legătură NATO, în Republica Moldova, a fost inaugurat astăzi, 8 decembrie a.c, la Chișinău. La inaugurare a participat prim-ministrul Pavel Filip şi secretarul general adjunct NATO, Rose Gottemoeller, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova, transmite IPN.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că deschiderea Oficiului NATO la Chișinău va oferi continuitate proiectelor implementare cu sprijinul NATO și va impulsiona și alte proiecte – în domeniul combaterii amenințărilor cibernetice, combaterii terorismului, reformei de securitate și apărare. „Deschiderea Oficiului NATO la Chișinău va aduce o restartare a relațiilor bilaterale și va contribui la valorificarea plenară a potențialului de coordonare cu NATO. Unul din obiectivele Guvernului este să contribuie la rezolvarea conflictului transnistrean și la sfârșirea situației în care pe teritoriul țării noastre staționează trupe militare străine împotriva voinței noastre”, a spus premierul.

Secretarul general adjunct NATO, Rose Gottemoeller, a declarat că Oficiul a fost deschis la solicitarea Guvernului Republicii Moldova și va ajuta la direcționarea parteneriatului dintre cele două entități. Oficiul NATO de la Chișinău nu va avea angajați militari și nu va reprezenta o bază militară. Oficiul va oferi sprijin pentru reformele ce țin de sporirea capacității de apărare și va contribui la transparența NATO.

„NATO respectă pe deplin neutralitatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova. Blocul Nord-Atlantic lucrează cu multe țări neutre, inclusiv cu țări care au relații strânse cu Rusia”, a spus Rose Gottemoeller. Secretarul general adjunct NATO a apreciat contribuția Moldovei la menținerea păcii și a securității regionale, inclusiv prin detașarea contingentelor Armatei Naționale în operațiunea KFOR din Kosovo.

Oficiul de legătură NATO la Chișinău este o misiune diplomatică ce are ăn componență experți din statele partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova, nu are implicații militare și este instituit în conformitate cu prevederile acordului semnat la Bruxelles, pe 29 noiembrie 2016, de către primministrul Pavel Filip și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.                                                                 (Ligia Beatrice Vasilescu)
sursa foto:Timpul.md

spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Fiți informați din prima sursă! 20 Iunie 2024

Atenție! Fiți informați din prima sursă! 20 Iunie 2024. Aflăm de la frontieră știri calde, de ultimă oră. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme. Pentru această perioadă, la nivelul liniei de cale ferată, se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme pentru această perioadă - la nivelul liniei de cale ferată se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste” 

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste”. Când va avea loc acest eveniment fascinant, în cele ce urmează.

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.