luni, septembrie 25, 2023
19.5 C
București
spot_img

BNM pune în circulație o nouă bancnotă de 5 lei

Începând cu data de 11 decembrie a.c., Banca Națională a Moldovei va pune în circulație pe teritoriul Republicii Moldova o bancnotă nouă cu valoarea nominală de 5 lei/mdl. Modernizarea bancnotei, prin completarea cu noi elemente de siguranță, are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, printre noile caracteristici ale bancnotei se va regăsi firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie și poziționat în stânga aversului, între portretul lui Ștefan cel Mare și ghioșul central, în lumină UV acesta va avea proprietăți de fluorescență de culoare albastră.

În partea de sus și de jos a zonei cuprinsă între cele două elemente verticale decorative este imprimat micro textul: „BNM” și „CINCILEI”. Pe chenarul cercului unde este amplasat textul: „PE-UN PICIOR DE PLAI, PE-O GURĂ DE RAI…” alături de micro textul: „BNM”. Pe zona neimprimată față-verso sunt imprimate fragmente ale cifrei „5”, astfel încât atunci când bancnota este privită prin transparență și luminată din partea opusă, cifra „5” se vede în întregime.

Pe zona neimprimată a feței principale este poziționat un dreptunghi, care va apărea verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla și textul: „BNM”.

Două elemente verticale decorative, ornamentul național multicolor și ghioșul central de pe aversul bancnotei, vor apărea verde în lumină ultravioletă. Fibrele

bi-fluorescente în lumină ultravioletă vor fi redate în verde/albastru și galben/roșu.

Bancnota actuală, cu valoarea nominală de 5 LEI, specimenul anului 2015, are dimensiunile și designul identice bancnotei cu valoarea nominală de 5 LEI, specimenul anului 2013.

Bancnotele emise anterior, cu aceeași valoare nominală, se vor afla în circulație în paralel cu bancnotele noi și vor fi retrase treptat ca urmare a uzării și deteriorării.

 

Ligia Beatrice Vasilescu

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole