Librăriile cu tradiție din București ascund povești extraordinare în care se vorbește despre colorata viață culturală din Capitala României. Cu o istorie de 70 de ani, Compania de Librării București a găzduit, în locațiile sale răsfirate prin tot Bucureștiul, adevărate evenimente în care scriitori de primă mână și-au lansat cărțile. Astăzi, mari lansări de carte se fac fie la Cărturești, fie Humanitas, locuri care au găzduit mulți dintre autorii momentului pe plan internațional.
Am plecat și noi pe urma autorilor care astăzi fac parte din pleiada literaturii române și ne-am dat întâlnire cu ei la… librărie. E drept că întâlnirea noastră este doar una imaginară, dar mergând prin aceste locuri în care cândva Nichita Stănescu își recita poeziile, Marin Preda își prezenta „Moromeții”, iar Marin Sorescu își parodia confrații, am simțit că pătrundem în lumea acestor scriitori de excepție.
Librăria „Mihail Sadoveanu”
Prima noastră oprire a fost la Librăria „Mihail Sadoveanu” despre care se spune că este una dintre cele mai vechi din București.
Aflată astăzi pe Strada Edgar Quinet, librăria a cunoscut, în urmă cu trei ani, un episod foarte greu, care a fost pe punctul de a opri definitiv o poveste ce se întindea deja pe mai mult de șase decenii. Decizia instanței de a retroceda vechiul sediu al librăriei proprietarilor clădirii a impus măsuri urgente. Astfel, s-a ajuns ca o altă librărie din rețeaua Companiei de Librării din București să fie branduită sub numele de „Mihail Sadoveanu”. Și așa s-a făcut mutarea din Bulevardul Magheru în locația din Strada Edgar Quinet.
Doar astfel s-a putut salva o librărie care include în istoria sa lansări ale unora dintre cei mai cunoscuți scriitori români. La „Mihail Sadoveanu” și-au dat întâlnire cu cititorii Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Fănuș Neagu, D.R. Popescu, Octavian Paler, dar și alți autori de marcă din literatura română.
Librăria este condusă astăzi de Elefteria Popescu, cea care ne-a vorbit atât despre onorabila profesie de librar, cât și despre faptul că românii au fost pasionați dintotdeauna de lumea cărților. Pentru doamna Popescu, profesia de librar presupune multă dăruire. „Trebuie să iubești cartea, dar, în același timp, să iubești cititorul. Trebuie să-ți placă atmosfera, să-ți placă domeniul. Profesia de librar este una care te solicită foarte mult, dar ai satisfacția de a lucra direct cu oamenii”, punctează reprezentanta Librăriei „Mihail Sadoveanu”.
Surprinzător poate pentru unii, dar românii merg la librărie. „Avem mulți iubitori de carte. Sunt mulți cei care dăruiesc carte. Sunt și cei tineri care vin puternic din urmă. Sunt adolescenți care urmăresc anumite ediții, urmăresc aparițiile”, mai spune Elefteria Popescu.
Librăria „Mihai Eminescu”
Din acest peisaj al librăriilor bucureștene nu avea cum să lipsească tocmai locația închinată lui Mihai Eminescu. Librăria care îi poartă numele este situată chiar în „inima orașului”, pe Bulevardul Regina Elisabeta, în vecinătatea Pieței Universității.
Având un spațiu generos care se întinde inclusiv la subsolul clădirii care adăpostește librăria, locația este un adevărat rai al carților. Este locul ideal în care cititorul se poate delecta printre rafturi în căutarea titlului favorit sau poate participa la diversele evenimente culturale care sunt organizate aici.
În discuția pe care am avut-o cu Geta Vodislav, directorul comercial al Librăriei „Mihai Eminescu”, aceasta ne-a spus că librăria în general are un rol major în peisajul bucureștean, fiind o sursă de informații, o sursă de cultură. În ultimii ani, au apărut foarte multe librării în oraș, iar situația nu face altceva decât să-i bucure atât pe cei care iubesc literatura, cât și pe cei care promovează cartea.
Humatitas și Cărturești
Foarte aproape de Parcul Cișmigiu, pe Bulevardul Regina Elisabeta, găsim una dintre librăriile Humanitas. Locația este celebră printre bucureșteni și printre turiștii care vin aici pentru atmosferă, pentru o carte bună, dar și pentru a socializa.
Designul interior al librăriei este astfel gândit încât respectă standardele europene actuale din domeniu. Librăria nu este doar un loc în care se vinde carte, ci este un spațiu în care poți savura un ceai aromat sau te poți delecta cu o cafea.
Un alt loc cunoscut printre iubitorii de carte, dar și de evenimente culturale, este librăria Cărturești din Strada Arthur Verona. Într-o atmosferă de poveste, cei care ajung aici au ocazia de a pătrunde într-un mediu special. Locația este amenajată într-o clădire monument istoric, o vilă construită în 1883 și în care a locuit omul politic și academicianul D.A. Sturdza.