Sistemul de educație din R. Moldova trebuie regândit

Date:

Share post:

Premierul Pavel Filip și reprezentanți ai ministerului Educației, Culturii și Cercetării au discutat joi, în cadrul unei ședințe de lucru, despre o nouă viziune pentru dezvoltarea sistemului de educație, la treapta de învățământ general.

Cred cu tărie că ceea ce avem noi acum în Republica Moldova este și rezultatul unei degradări educaționale. Dezvoltarea unui stat începe de la educație. Numai așa putem aduce schimbarea”, a menționat prim-ministrul.

Responsabili de la ministerul Educației au prezentat o radiografie a problemelor din sector, dar și propuneri pentru modernizarea sistemului de învățământ. Premierul a subliniat importanța unei abordări sistemice. ”Îmi doresc să regândim întreg sistemul de educație, să-l transformăm. Pentru că doar să reformăm sistemul ar însemna să îmbunătățim ceea ce avem și care nu mai este actual pentru copiii noștri. Știu că investițiile în educație costă, dar la fel de mult, sau poate chiar mai mult, ne costă lipsa acestora.”, a punctat Pavel Filip.

Noua viziune a sistemului de educație prevede sporirea accesului copiilor la educație antepreșcolară, crearea condițiilor în creșe, elaborarea de noi conținuturi didactice și formarea cadrelor necesare. Au fost examinate și posibilitățile de acordare a stimulentelor suplimentare pentru tinerii specialiști și pentru sporirea atractivității specialităților pedagogice. Alte aspecte importante țin de infrastructură: asigurarea aprovizionării cu apă și cu sisteme de sanitație a instituțiilor de învățământ și amenajarea, în comunități, a terenurilor sportive.

Totodată, acum câteva luni, a fost creat un grup de lucru care muncește la un nou concept de modernizare a sistemului de învățământ.

Prim-ministrul a subliniat că îmbunătățirea sistemului de învățământ din Republica Moldova trebuie făcută în complex la toate nivelurile și a specificat că un concept integrat va putea fi elaborat după analiza propunerilor de modernizare a învățământului superior, a celui profesional-tehnic și de formare continuă a adulților. În context, ministerul de profil a precizat că aceste viziuni sunt deja pregătite și vor fi prezentate în perioada următoare.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit

Redăm în cele ce urmează câteva precizări ANAF referitoare la completarea și depunerea declaraţiei anuale privind impozitul pe profit.

Afirmația zilei este despre starea de bine

Afirmația zilei este despre starea de bine. Ne trezim dimineața cu gândul ”vreau azi să fiu bine”. Ok, dar cine te împiedică?

Cursuri IT gratuite pentru …

Cursuri IT gratuite pentru ... Despre cine sunt beneficiarii, dar și inițiatorii acestei idei, în cele ce urmează.

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024

Care este principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024. Răspunsul îl aflăm dintr-un sondaj EUROCHAMBRES.