Specialiștii BNM avertizează: Atenție la criptovalute!

Date:

Share post:

Marți, 15 mai 2018, la sediul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) din Chișinău a avut loc o conferință de presă cu o tematică actuală și anume – criptovalutele.  Pentru a face referire la acestea mai întâi vom aminti ce reprezintă ele. Conform Wikipedia, o criptovalută sau criptomonedă este un tip de monedă digitală, virtuală, nebancară, dar utilizată ca mijloc de plată. 

Ținând cont de fluctuațiile mari, inclusiv prăbușirea prețului, închiderea unor platforme de schimb a monedelor virtuale înregistrate în ultimele luni, BNM își exprimă acgtualmente, în mod repetat, opinia expusă în comunicatele anterioare din 15.02.2018 și 10.07.2017, cu privire la criptovalute și investițiile în acestea, momente în care a atras, de asemenea, atenția asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de active.

BNM, în calitate de autoritate de supraveghere a persoanelor și entităților licențiate care oferă servicii de plată, schimb valutar sau bancar descurajează implicarea lor în tranzacționarea monedelor virtuale, în scopul evitării riscurilor, inclusiv riscul de spălare a banilor și reputațional.

Conferința Băncii Naționale a Moldovei a avut drept scop ”să clarifice poziția regulatorului și să evite situația în care populației i se creează o percepere confuză și incorectă că utilizarea monedelor virtuale are loc sub protecția licenței eliberate de către BNM”.

Entitățile care intenționează să ofere servicii de investiții sau de tranzacționare a monedelor virtuale urmează să se asigure că aceste activități nu conțin componente ce țin de domeniul de atribuții (reglementare și supraveghere) a Băncii Naționale, precizează aceleași surse.

Autor:Ion Panfil
Foto:Pixabay.com

 

spot_img

Articole asemănătoare

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor

Exclusiv: Câteva dintre cele mai singure investiții pentru viitor. Care sunt acestea, în celel ce urmează.

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii

Eveniment: Vernisaj expoziția Spirala Naturii. Unde? Când și despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO

Invitație fascinantă: XXL TARANTULA EXPO. Mai multe informații despre acest minunat eveniment expozițional, în cele ce urmează.

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa?

Nou: Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024. Unde? Cine poate participa? La aceaste întrebări, răspundem în cele ce urmează.