luni, septembrie 25, 2023
19.5 C
București
spot_img

Specialiștii BNM avertizează: Atenție la criptovalute!

Marți, 15 mai 2018, la sediul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) din Chișinău a avut loc o conferință de presă cu o tematică actuală și anume – criptovalutele.  Pentru a face referire la acestea mai întâi vom aminti ce reprezintă ele. Conform Wikipedia, o criptovalută sau criptomonedă este un tip de monedă digitală, virtuală, nebancară, dar utilizată ca mijloc de plată. 

Ținând cont de fluctuațiile mari, inclusiv prăbușirea prețului, închiderea unor platforme de schimb a monedelor virtuale înregistrate în ultimele luni, BNM își exprimă acgtualmente, în mod repetat, opinia expusă în comunicatele anterioare din 15.02.2018 și 10.07.2017, cu privire la criptovalute și investițiile în acestea, momente în care a atras, de asemenea, atenția asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de active.

BNM, în calitate de autoritate de supraveghere a persoanelor și entităților licențiate care oferă servicii de plată, schimb valutar sau bancar descurajează implicarea lor în tranzacționarea monedelor virtuale, în scopul evitării riscurilor, inclusiv riscul de spălare a banilor și reputațional.

Conferința Băncii Naționale a Moldovei a avut drept scop ”să clarifice poziția regulatorului și să evite situația în care populației i se creează o percepere confuză și incorectă că utilizarea monedelor virtuale are loc sub protecția licenței eliberate de către BNM”.

Entitățile care intenționează să ofere servicii de investiții sau de tranzacționare a monedelor virtuale urmează să se asigure că aceste activități nu conțin componente ce țin de domeniul de atribuții (reglementare și supraveghere) a Băncii Naționale, precizează aceleași surse.

Autor:Ion Panfil
Foto:Pixabay.com

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole