Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est la Chișinău a debutat la Cinematograful Odeon, cu lungmetrajul Loving Vincent. Cea de-a opta ediție se va desfășura pe parcursul 18-21 octombrie și este dedicată producțiilor animate experimentale, neconvenționale, inovatoare și de avangardă.
În premieră la Chișinău și în deschiderea Anim’est Chișinău 2018, spectatorii vor putea viziona filmul „Cu drag, Van Gogh” (Loving Vincent), care prezintă viaţa şi moartea controversată a lui Vincent van Gogh printr-o animaţie desprinsă din picturile lui şi populată cu personajele desenate de el.
Intriga prinde viaţă prin interviuri cu personaje apropiate de Vincent şi prin reconstruirea dramatică a unor evenimente care au dus la moartea pictorului. La această producție au lucrat 125 de artiști care au pictat manual fiecare dintre cele 65 de mii de cadre, se arată într-un comunicat media.
Un alt moment memorabil, dar și unul dintre cele mai populare evenimente din cadrul festivalului este programul Creepy Animation Night (18+), care se va desfășura în noaptea dintre zilele 20 și 21 octombrie, cu începerea la ora 23:00, sâmbătă. A opta ediție a Nopții Animațiilor Bizare prezintă un maraton de animații horror și terifiante, cu cele mai noi titluri ale genului, într-un eveniment care provoacă simțurile și imaginația.
Proiecția va fi precedată de primul performance OrkiPP, un proiect audio-vizual care îl aduce pe ilustratorul Alexandru Ciubotariu (aka Pisică Pătrată) alături de shoegazerii de la Orkid. Pornind de la senzații, idei și imagini comune, Orkid & Pisica Pătrată vor improviza în sincron, timp de 40 de minute.
Simbolurile animate care formează universul vizual al formației vor fi backgroundul live-drawingului lui Alexandru, într-un concept care are la bază alternanță dintre simetrie și haos.
Pe lângă filme de animații, Anim’est la Chișinău 2018 a pregătit și „Vizual BD Experimental” o expoziție de bandă desenată experimentală semnată Marian Mirescu & Alexandru Ciubotariu, care va putea fi admirată pe tot parcursul festivalului în holul Cinematografului Odeon, gazda festivalului. Expoziția invită pe toți să se îndepărteze de zona pe care o ştim cu toţii, în care banda desenată este o modalitate de a spune o poveste şi ajungem undeva, unde elementele benzii desenate sunt folosite în alt scop decât acela de-a nara ceva. Planşe, bule de text, casete, o oarecare secvenţialitate şi totuşi parcă e altceva. Marian și Alexandru sunt doi artişti, care au cochetat cu această formă de artă şi care, la un moment dat, au experimentat dincolo de graniţele benzii desenate.
Marian Mirescu, un cunoscut autor BD şi editor/promotor, a conceput şi a reunit aceste planşe în albumul Aberration, la începutul anilor ’90, „sub impresia puternică lăsată de revoluţie. Fără pre-concepţii, deodată! Fără scenariu, fără pre-meditări, din prima! Vis de schimbare, aberaţie de libertate!” – aşa cum scria în prefaţa albumului. Alexandru Ciubotariu a conceput aceste planşe în jurul anilor 2000, eliberat de preconcepţia că banda desenată este doar pentru copii. Multe au fost realizate chiar în cadrul academic, unde se putea experimenta atât stilistic, cât şi tehnic.
Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est va avea loc în perioada 18-21 octombrie 2018, la Cinematograful Odeon. Biletele pot fi achiziționate pe site-ul www.iticket.md și vor fi disponibile, de asemenea, în cinematograf, pe tot parcursul festivalului.
Menționăm că festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociațiile Este’n’est și ALTFilm și finanțat de Centrul Național la Cinematografiei din România, Administrația Fondului Cultural Național din România, Institutul Cultural Român la Chișinău, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău.
Mai multe detalii pe www.animest.md sau pe pagina de Facebook a evenimentului.