Trafic de persoane: Republica Moldova a fost plasată la poziția Tier 2 în Raportul Departamentului de Stat al SUA

Date:

Share post:

,,Guvernul Republicii Moldova a consolidat eforturile față de perioada anterioară de raportare, astfel, Moldova a fost clasată la nivelul 2. Guvernul a demonstrate eforturi crescânde prin investigarea și urmărirea penală a unor suspecți de trafic, inclusiv oficialii complici, a fost atestată o creștere a bugetului pentru protecția victimelor. Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane, Instituție specializată de aplicare a legii din Moldova are o nouă conducere și a ocupat locurile de muncă vacante, ceea ce a dus la rezultate bune și relații favorabile cu societatea civilă și partenerii internaționali’’, este menționat în raportul prezentat de către Departamentul de Stat al SUA. 

Totodată, în raport se spune că Guvernul a sporit eforturile de aplicare a legii și a sporit măsurile de protecție a victimelor  traficului și a majorat bugetul predestinat acestor măsuri.  Acest raport este unul complex și include și unele recomandări pentru îmbunătățirea activităților menite să prevină și să combată toate formele de trafic de ființe umane, cum ar fi: investigații mai riguroase, măsuri mai aspre pentru combaterea corupției în domeniul judiciar, îmbunătățirea protecției victimelor și martorilor ș.a.

În urma retrogradării la Tier 2 Watch List din anul 2017, Guvernul, Ministerul de Interne și celelalte instituții responsabile de prevenirea și combaterea acestui fenomen au depus eforturi maxime pentru avansarea în clasamentul respectiv. În scopul realizării recomandărilor Raportului Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane în Republica Moldova, ediția 2017, Ministerul Afacerilor Interne și-a consolidat efortul, realizând cu succes o serie de acțiuni prioritare menite să diminueze lacunele în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane. În vederea fortificării mecanismelor de coordonare și în scopul îmbunătățirii calității serviciilor prestate de către angajații MAI, victimelor și potențialelor victime ale TFU, au fost instruiți toți polițiștii din țară cum să identifice timpuriu cazurile de trafic de ființe umane. Cu scopul de a exclude manipulării sau intimidării martorilor și reducerii revictimizării și asigurării unei anchete eficace, la etapa urmăririi penale, au fost inițiate 12 procese penale în baza art. 314 din Codul penal, privind cazurile de trafic de ființe umane, trafic de copii, proxenetism, precum și 2 procese penale în baza art. 312 Cod penal. Revenirea Republicii Moldova la această treaptă, spune despre acțiunile realizate pe parcursul anului, de concentrarea autorităților în vederea rezolvării unei problem grave. Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile din subordine vor continua să depună tot efortul și să aplice toate instrumentele necesare pentru a îmbunătăți rezultatele în acest domeniu important”, se arată într-un comunicat emis de MAI.

Autor: Sofia Filip
Foto:Pixabay.com
spot_img

Articole asemănătoare

Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

Forumul primarilor, la Chișinău

Forumul primarilor „Viitorul administrației publice locale” - edilii din întreaga țară, Republica Moldova (n.r.), invitați la un dialog cu autoritățile centrale.

Cine se extinde în Spania, unde lansează al patrulea activ imobiliar, în valoare de 3,5 mil. dolari. Foto

MetaWealth, cea mai importantă platformă de investiții imobiliare fracționate, se extinde în Spania și lansează al patrulea asset din portofoliu.

Surprizele minunate de la Festivalul SFR

Vorbim în cele ce urmează despre minunatele surprize ale Festivalului SFR. Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc anunță lansarea celui de-al treilea număr al ziarului CineGazeta SFR.