Ultimul lot de pesticide colectate în cadrul proiectului NATO a fost evacuat de pe teritoriul Republicii Moldova

Date:

Share post:

31 de tone de pesticide colectate din raioanele Sîngerei, Drochia, Edineț și municipiul Bălți au fost evacuate astăzi de la depozitul din satul Alexăndreni, raionul Sîngerei. Este ultimul lot din cele 1269 de tone de substanțe chimice adunate și transportate pentru distrugere în Polonia, în cadrul proiectului NATO – Parteneriat pentru Pace. Valoarea totală a proiectului a fost de 2,2 milioane de euro.

La evenimentul de încheiere a proiectului, prim-ministrul Pavel Filip a subliniat importanța acestuia pentru păstrarea unui mediu ambiant sănătos, menționând că de-a lungul timpului primăriile celor 400 de localități în care existau depozite de pesticide semnalau un număr în creștere de afecțiuni în aceste zone. „Managementul defectuos al stocurilor de pesticide în perioada sovietică  ne-a lăsat o moştenire greu de gestionat. Am avut în permanență provocări legate de siguranţa alimentară și securitatea ecologică. Mă bucur că după ziua de astăzi țara noastră devine o zonă mai sigură în regiune, nu doar un consumator, ci și un furnizor de securitate”, a spus prim-ministrul.

Șeful Executivului a accentuat că realizarea cu succes a proiectului demonstrează eficiența cooperării Republicii Moldova cu NATO, inclusiv pe dimensiunea securității ecologice. Pavel Filip a mulțumit tuturor celor implicați în procesul de evacuare a chimicalelor, accentuând contribuția NATO, a țărilor partenere, dar și a celor peste 800 de militari ai Armatei Naționale: „Ați lucrat în condiții deloc ușoare și chiar periculoase și astăzi cetățenii țării noastre vă sunt recunoscători”.

Potrivit premierului, autoritățile vor întreprinde în continuare acțiunile necesare pentru asigurarea unui mediu sănătos, aceasta fiind și unul din cele patru priorități incluse în Strategia Moldova 2030. Vor continua și eforturile pentru lichidarea reminiscențelor sovietice, care au  afectat în mod direct oamenii din țara noastră.

Astăzi am reușit să expediem ultimele camioane de pesticide sovietice. Eu sincer îmi doresc să scăpăm în totalitate și de mentalitatea sovietică care era orientată în a aștepta ca totul să facă statul. Trebuie să muncim împreună pentru a face viitorul nostru mai bun”, a conchis premierul.

La eveniment au fost prezenți și Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță și atașatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc.

Cu acest prilej, Ambasadorul României, Daniel Ioniță a apreciat că această zi este importantă, istorică chiar pentru Republica Moldova, pentru că cetățenii Republicii Moldova sunt beneficiarii proiectului, având din acest moment șansa să trăiască într-un mediu înconjurător mai curat, mai sănătos. NATO prin acest proiect demonstrează că nu este doar cea mai de succes alianță militară din istorie, dar are și contribuții importante în statele partenere cum este Republica Moldova și susține programe în folosul cetățenilor.

Totodată, este o zi istorică importantă pentru România, deoarece este primul proiect pe care România și l-a asumat în cadrul NATO, încă din 2003, care, iată, a fost finalizat cu succes. România a fost lider de proiect pe toate cele trei faze ale acestuia, care au reprezentat reambalarea și stocarea deșeurilor, evaluarea toxicologică și transportul și distrugerea deșeurilor în siguranță.

Ambasadorul României a subliniat că esența acestei reușite o reprezintă cuvântul cheie, și anume „cooperarea”, care s-a realizat între statele membre NATO, statele partenere, autoritățile locale și autoritățile centrale din Republicii Moldova.

Ambasadorul României a înmânat colonelului Mariana Grama, din partea Ministerului Național al Apărării al României, Emblema de Merit „Partener pentru Apărare” Clasa I, conferită în semn de apreciere pentru promovarea în Republica Moldova a imaginii NATO și a armatei române. Emblema a fost însoțită de un atestat semnat de ministrul Apărării al României,  Mihai-Viorel Fifor.

De asemenea, pentru profesionalismul manifestat în realizarea misiunilor de serviciu, șase soldați ai Armatei Naționale au fost distinși cu diplome din partea Guvernului de la Chișinău. În plus, Pavel Filip a oferit simbolul încheierii proiectului ambasadorilor țărilor care au contribuit la realizarea acestuia: România, Polonia, Lituania, Italia, Turcia și Estonia.

În total, din perioada sovietică, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 7.245 de tone de pesticide. Începând din anul 2003, 1269 de tone au fost ambalate, evacuate și distruse în Polonia, în cadrul proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice în Republica Moldova. Iar 1.976 de tone au fost evacuate și distruse în Franța, în cadrul altor proiecte finanţate de partenerii externi.

Pe teritoriul Republicii Moldova mai rămân 4.000 de tone de pesticide, înhumate la poligonul din satul Cişmichioi, UTA Găgăuzia. Autoritățile poartă discuții cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare pentru implementarea unui proiect în valoare de 1 milion de euro, pentru evacuarea acestora.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

spot_img

Articole asemănătoare

Nou! Kara participă la un curs european

Nou! Kara participă la un curs european. Mai multe amănunte, în cele ce urmează. În perioada 8 - 19 septembrie 2024...

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din...

Cel mai mare număr de artiști care participă la o licitație caritabilă vor fi la Iași

Cel mai mare număr de artiști care participă la o licitație caritabilă vor fi la Iași, în acest weekend.

Turismul intern a crescut cu … în vara 2024, față de anul precedent

Turismul intern a crescut cu 3,8% în vara 2024 față de anul precedent. Mai multe amănunte în cele ce urmează.