vineri, iunie 2, 2023
17.6 C
București
spot_img

Un CUȚIT TESAC, exponatul lunii iulie

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, vă propune în perioada 1 – 31 iulie 2022, în cadrul  Exponatului Lunii Iulie, un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituției. Este vorba de un CUȚIT TESAC.

Cuțitul tesac este o sabie scurtă și lată care era purtată de infanteriști și sergenții de stradă în secolul al XIX-lea.

Acesta este compus din cuțitul propriu zis și teacă. Lama este din oțel, cu un singur tăiș, mâner și garda. Garda este dreaptă, iar cele două brațe ale sale au terminații evazate în formă circulară.

Cuțitul are o lungime de 61 cm. Lama are o lungime de 45 cm. Lățimea lamei este de 5 cm. Mânerul este alcătuit din oțel căptușit cu două plăsele din lemn fixate cu patru  nituri.

Pe lama, în fața gărzii, găsim inscripționat atelierul și anul 1850.

Pe garda găsim de asemenea ștanțat în sens invers anul 1850 și inscripțiileT.D.5, 62 și 8. Plăselele din lemn ale mânerului sunt parțial deteriorate.

Teaca este confecționată din oțel și căptușită cu piele neagră. Ea are striații pe partea metalică și două tăieturi pe partea acoperită de piele.

Concursul „Vino la Muzeu şi câştigă”

Întrebare DE CINE ERA PURAT CUȚITUL TESAC?

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa:

Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033 sau la

email: exponatul@yahoo.com, până la data de 25 iulie a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Text și foto: MUZEUL JUDETEAN TELEORMAN

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole