Vineri spre sâmbătă are loc o eclipsă totală de lună vizibilă în România și R. Moldova

Date:

Share post:

În noaptea de 27 spre 28 iulie 2018, vineri spre sâmbătă, are loc o eclipsă totală de Lună, vizibilă în România și Republica Moldova. Specialiștii Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București spun că ”dacă cerul va fi senin, fenomenul poate fi observat de oriunde din România. Și cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intrarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România”.

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute. Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de Nord și Sud, din Japonia și nici dintr-o parte din Rusia. Eclipsa poate fi văzută și în Republica Moldova, de la ora 20.00 până la miezul nopții.

Cum se va desfășura eclipsa

Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar. Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei, se produce la ora 20:14, când Luna se află sub orizont.

După răsăritul Lunii, trebuie doar să așteptați ca această să intre în umbră, spun specialiștii Observatorului din București. Intrarea în umbră începe la ora 21:24, oră de la care veți putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului.

Maximul Eclipsei

Nu uitați să priviți Luna din când în când, pentru a vedea cum umbra avansează pe disc. Culoarea Lunii se va schimba treptat. După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra Pământului, moment care se produce la ora 22:29. De atunci tot discul se va afla  în umbră, căpătând nunațe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea eclipsei.

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23:22. Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălțime deasupra orizontului, înspre sud-est.

Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul XXI, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor dura 102 minute.

Momentul totalității este spectaculos pentru că Luna va fi colorată. Ce culoare va avea nu putem ști, spun reprezentanții Observatorului Astronomic, însă va avea nuanțe de portocaliu-roșu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat și iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului).

Eclipsa se termină la ora 02:29, odată cu ieșirea Lunii din penumbra Pământului.

Observatorul Astronomic din București va fi deschis pe 27 iulie a.c., între orele 21.00-03.00, pentru publicul larg.

Luna sângerie și persoanele meteosensibile

Această eclipsă este denumită popular și ”luna sângerie”. Acestui spectacol astronomic din 27 iulie i se alătură şi planeta Marte, ce va fi vizibilă sub Lună. Ultima oară când Planeta Roşie a fost atât de mare şi luminoasă a fost în 2003, când distanţa dintre Marte şi Pământ ajungea la mai puţin de 56 de kilometri. Şi dacă eclipsa de Lună şi apariţia lui Marte nu sunt suficiente, pe cer va mai putea fi observat Jupiter, în zona sud-estică, precum şi Staţia Spaţială Internaţională, în timp ce trece prin faţa ei.

Numele de “Lună sângerie” este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea – un roşu portocaliu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

„ Culoarea exactă pe care o capătă Luna este dată de cantitatea de praf şi nori din atmosferă. Dacă este o cantitate mai mare de particule în atmosferă, satelitul va avea o nuanţă mai închisă de roşu”, sunt de părere cercetătorii NASA.

În același timp, astrologii și specialiștii în medicina transpersonală sunt de părere că această eclipsă de lună va afecta persoanele meteosensibile, precum și pe cele aflate în curs de ascensiune spirituală. Apar durerile de cap, osoase, amețeli, tulburări ale vederii, lipsa poftei de mâncare și alte manifestări ale corpului care până acum nu existau.

Mai mulți oameni de știință confirmă faptul că Pământul se află în strânsă legătură cu Cerul. De aici a apărut și noțiunea de persoane meteosensibile. Rețelele de socializare abundă de texte ce vizează eclipsa de lună. Se vorbește despre vibrație și energie. Dereglările comportamentale, negativitatea, invidia, răutatea, dispariția bunului simț și exemplele ar putea continua. Și că toate acestea au o cauză – interferențe dincolo de noi.

O întrebare la Ordinea Zilei este cum ies, astăzi, la suprafață aceste persoane cu IQ scăzut, leneșe, instabile emoțional, în timp ce bunul simț stă, timid, deoparte, deși depășesc numeric persoanele din primul caz. Să fie influența meteo o explicație științifică demnă de luat în considerație? Trebuie să ne gândim.

Doresc să închei într-o notă pozitivă. Mai presus decât binele nu este nimeni și nimic. Întodeauna binele învinge răul. Așa că nu cred , ca specialist în psihologie, că eclipsa de lună ne va face rău, ci dimpotrivă, bine. Ne vom trezi după această zi într-o lume nouă, plină de speranță, armonie și pace.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”/ Pixabay.com

 

spot_img

Articole asemănătoare

Nou! Kara participă la un curs european

Nou! Kara participă la un curs european. Mai multe amănunte, în cele ce urmează. În perioada 8 - 19 septembrie 2024...

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele

Primii absolvenți ai programului de masterat Lifelong well-being and Healthy Ageing și-au primit diplomele. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din...

Cel mai mare număr de artiști care participă la o licitație caritabilă vor fi la Iași

Cel mai mare număr de artiști care participă la o licitație caritabilă vor fi la Iași, în acest weekend.

Turismul intern a crescut cu … în vara 2024, față de anul precedent

Turismul intern a crescut cu 3,8% în vara 2024 față de anul precedent. Mai multe amănunte în cele ce urmează.