marți, mai 30, 2023
21.3 C
București
spot_img

Ce prevede noua decizie al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) privind politica monetară?

Vineri, 27 iulie 2018, în cadrul unei ședinței cu privire la politica monetară Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a luat decizia cu privire la diminuarea continuă a ratei anuale a inflației. Conform analizei macroeconomice noua rundă de prognoză plasează inflația medie anuală pentru anii 2018 și 2019 la nivelul de 3.2% și, respectiv, 4.9%, se arată într-un comunicat media.

Astfel, aspectele ce conturează noua hotărâre sunt următoarele:

  • Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6.5% anual.
  • Se mențin ratele de dobândă:
    1. la creditele overnight la nivelul actual de 9.5% anual;
    2. la depozitele overnight la nivelul actual de 3.5% anual.
  • Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul.
  • Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

În luna iunie 2018 a fost înregistrată rata anuală a inflației la nivelul de 3.2% ulterior,  aceasta a fost diminuată până la nivelul de circa  2 % în medie pentru trimestrul IV al anului curent .

Ritmul anual al inflaţiei în luna iunie 2018

Pentru anul 2019,  inflația va avea o tendință ascendentă ca rezultat al bazei joase a inflației din anul curent, al majorării semnificative a prețurilor internaționale la petrol în ultimele 12 luni, al politicii fiscale stimulative din anul curent și al efectelor secundare a acestora.

Conform BNM,  asigurarea stabilităţii preţurilor şi menţinerea ratei inflaţiei la un nivel redus constituie cel mai important obiectiv al Băncii Naţionale a Moldovei, deoarece aceasta contribuie la crearea unui cadru economic relativ stabil care să permită dezvoltarea economică şi asigurarea unui nivel susţinut al creşterii economice.

Ulterior, la data de 3 august 2018, în Raportul asupra inflației nr.3 se va prezenta riscurile și incertitudinile aferente prognozate pe termen mediu a inflației precum și analiza macroeconomică.

Calendarul şedinţelor Comitetului executiv cu privire la promovarea politicii monetare conturează desfășurarea următoarei ședințe la data de 4 septembrie 2018.

Stelly Rusnac

Foto: pixabay.com

 

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole