Ce prevede noua decizie al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) privind politica monetară?

Date:

Share post:

Vineri, 27 iulie 2018, în cadrul unei ședinței cu privire la politica monetară Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a luat decizia cu privire la diminuarea continuă a ratei anuale a inflației. Conform analizei macroeconomice noua rundă de prognoză plasează inflația medie anuală pentru anii 2018 și 2019 la nivelul de 3.2% și, respectiv, 4.9%, se arată într-un comunicat media.

Astfel, aspectele ce conturează noua hotărâre sunt următoarele:

  • Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6.5% anual.
  • Se mențin ratele de dobândă:
    1. la creditele overnight la nivelul actual de 9.5% anual;
    2. la depozitele overnight la nivelul actual de 3.5% anual.
  • Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul.
  • Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

În luna iunie 2018 a fost înregistrată rata anuală a inflației la nivelul de 3.2% ulterior,  aceasta a fost diminuată până la nivelul de circa  2 % în medie pentru trimestrul IV al anului curent .

Ritmul anual al inflaţiei în luna iunie 2018

Pentru anul 2019,  inflația va avea o tendință ascendentă ca rezultat al bazei joase a inflației din anul curent, al majorării semnificative a prețurilor internaționale la petrol în ultimele 12 luni, al politicii fiscale stimulative din anul curent și al efectelor secundare a acestora.

Conform BNM,  asigurarea stabilităţii preţurilor şi menţinerea ratei inflaţiei la un nivel redus constituie cel mai important obiectiv al Băncii Naţionale a Moldovei, deoarece aceasta contribuie la crearea unui cadru economic relativ stabil care să permită dezvoltarea economică şi asigurarea unui nivel susţinut al creşterii economice.

Ulterior, la data de 3 august 2018, în Raportul asupra inflației nr.3 se va prezenta riscurile și incertitudinile aferente prognozate pe termen mediu a inflației precum și analiza macroeconomică.

Calendarul şedinţelor Comitetului executiv cu privire la promovarea politicii monetare conturează desfășurarea următoarei ședințe la data de 4 septembrie 2018.

Stelly Rusnac

Foto: pixabay.com

 

spot_img

Articole asemănătoare

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Foto

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Te-ai bucurat de cele mai frumoase evenimente sub cerul liber, ai avut parte de distracție.

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu. Muzeul Național de Istorie a României organizează, în lunile iulie și august 2024, o serie de ateliere de creație și educație muzeală care valorifică două dintre expozițiile temporare disponibile publicului în această perioadă.

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Foto

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Mai multe amănunte, în continuare, la Infoanunț.

Știați că… UAIC ocupă locul … în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024

Știați că... UAIC ocupă locul ... în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024.