Ziua culturii naționale a României

Date:

Share post:

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a transmis marți, 15 ianuarie 2019, un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale, dată cu o profundă încărcătură simbolică pentru cultura și identitatea românilor, ziua de naştere a Poetului Național Mihai Eminescu:

”Cu prilejul Zilei Culturii Naționale transmit cele mai sincere felicitări tuturor celor care, prin creațiile lor, apără, respectă și promovează diversitatea și frumusețea culturală românească. Ziua de 15 Ianuarie reprezintă un moment important de celebrare a creației artistice, dar şi un prilej de reflecţie asupra rolului şi locului valorilor patrimoniului românesc în cultura europeană și universală, precum şi asupra importanţei proiectelor culturale de interes naţional și a diplomației culturale.

Cultura este poate cel mai pur și cel mai elocvent act de afirmare a identității națiunii noastre. Depinde însă de fiecare dintre noi modul în care ne facem cunoscuți întregii lumi, ca parte a unui spațiu cultural și istoric european valoros și complex, ale cărui valori și principii de împărtășim pe deplin. Promovarea unei diplomaţii culturale active reprezintă un pilon fundamental pe care se sprijină diplomaţia română, prin participarea noastră nemijlocită la dialogul intercultural european şi prin racordarea la universalitate. Prin actele și faptele noastre, fiecare dintre noi, indiferent de profesia aleasă, avem șansa de a fi ambasadori generici ai României, ai poporului român, ai măreției culturii și spiritualității române.

Anul acesta, Ziua Culturii Naționale este sărbătorită într-un moment cu profunde reverberații simbolice și politice. Preluarea de către România, pentru prima dată de la aderarea sa la UE, a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene oferă un excelent prilej de promovare a diversității culturii naţionale şi spiritului creator românesc, precum și de reafirmare a ataşamentului nostru profund faţă de valorile și principiile europene fundamentale. Împărtășim în cadrul  Uniunii Europene un patrimoniu spiritual și moral bogat, întemeiat pe valorile indivizibile și universale ale demnității umane, ale toleranței, libertății, egalității și solidarității, pe principiile democrației și statului de drept, pe respectul alterității, diversității culturilor și tradițiilor. „Unitate în diversitate” este deviza Uniunii Europene, iar ”Coeziunea, valoare comună europeană” este motto-ul sub care se va derula Președinția noastră. Vocea României va cânta astfel, în continuare, în corul european aceeași melodie scrisă pe baza politicilor și intereselor noastre comune, însă pentru prima jumătate de an va avea un rol aparte, menit să contribuie inclusiv la convergența socială și la prezervarea celor patru libertăți fundamentale ale Pieței Interne a Uniunii Europene.

Vă invit să fiți alături de Ambasada României în Republica Moldova și celelalte instituții românești din Republica Moldova, cu prilejul evenimentelor dedicate promovării limbii române, patrimoniului cultural românesc și a României.”

Foto: Ambasada României în Republica Moldova

spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme. Pentru această perioadă, la nivelul liniei de cale ferată, se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme pentru această perioadă - la nivelul liniei de cale ferată se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste” 

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste”. Când va avea loc acest eveniment fascinant, în cele ce urmează.

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România este Maritime Business Week.