Date:

Share post:

În perioada 13-22 mai 2022, la Bârlad, se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXVI-a ediție.

Muzeul „Vasile Parvan” deschide această sărbătoare, așteptată și îndrăgită de bârlădeni, prin organizarea mai multor evenimente, precum cea de-a XVII-a ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice, după cum se arată într-un comunicat informativ, emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Timp de două zile, în intervalul 13-14 mai, specialiștii din țară și Republica Moldova vor prezenta și dezbate problematici legate de preocupările și realizările din domeniile lor de cercetare. Astfel, la Secția de arheologie-istorie organizatorii propun două teme: pentru secțiunea preistorie, tema: Noi contribuții în cercetarea preistoriei, iar pentru perioada primului mileniu creștin, tema: Arheologia mileniului I d. Cr., la est și vest de Prut. Departamentul astronomie propune tema: Rezultate deosebite în astronomia românească.

Secţia memorialistică ne invită la dezbaterea cu tema: Incursiune în memorialistica românească (II). Secția de ştiințele naturii propune tema: Științele vieții și ale pământului. Cu prilejul acestei ediții intră în program, pentru prima dată, și secția de artă care propune tema: Colecții și colecționari de artă din România.

Deschiderea sesiunii va avea loc, la sediul central al muzeului, vineri 13 mai, ora 10.30, sala Vasile Palade, prilej cu care vor fi lansate și cele 4 reviste ale muzeului, la care se mai adăuga o miniexpoziție de carte, pe teme de astronomie și o lansare de carte sub genericul Teatrul poetic – Un triumf românesc în umanismul astronomic mondial, a scriitorului a ieșean Andrei Dorian Gheorghe

Între orele 11.00 – 13.00 și 16.00-18.00 se vor derula, în sălile de la sediul central al muzeului, lucrările sesiunii, pe secțiuni.

Ziua de 13 mai va continua cu un alt eveniment major, care va începe la ora 19.45, respectiv redeschiderea, după un amplu proces de reabilitare și modernizare, a imobilului Casa Sturdza. Cu acest prilej va avea loc vernisajul expoziției derulată sub genericul Bienala Internațională de Artă Contemporană N.N. Tonitza, aflată la a IV-a ediție și care reunește aproape 200 de artiști, din 40 de țări, de pe patru continente. Cu prilejul vernisajului, susținut, de criticul de artă dr. Mihai Plămădeală, vor fi înmânate premiile câștigătorilor acestei ediții și va fi lansat catalogul bienalei. În expoziție, pe lângă lucrările participanților, mai pot fi vizionate și câteva lucrări semnate de marele artist spaniol Francesco Goya (1746 – 1828), din colecția av. George Șerban. Organizatorii acestui eveniment sunt dr. Mircea Mamalaucă, dr. Zuzu Caratănase, dr. Răzvan Dragoș Petrișor și Ștefan Bolog, președintele Fundației Inter-Art,  din Aiud.

Seara se va încheia cu un spectacol extraordinar susținut de violonistul Antal Zalai, care vine tocmai de la Budapesta. În program vor fi prezentate lucrări de Eugène Ysaÿe – Sonata op.27 nr. 2 pentru vioară-solo în la minor (“Jacques Thibaud”) și J.S. Bach – Partita a II-a pentru vioara solo, în re minor,  BWV 1004

Evenimentul va avea loc începând cu ora 20.45 la Pavilionul expozițional Marcel Guguianu.

În ziua de sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 10.00 vor continua lucrările pe secțiuni, din cadrul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice

”Ne dorim ca oferta noastră să prezinte interes, astfel încât publicul iubitor de cultură, știință și frumos să fie alături de noi și invitații noștri”, spune Mircea Mamalauca, director.

La toate evenimentele anunțate, intrarea este liberă.

Text și foto: MUZEUL „VASILE PÂRVAN” BÂRLAD

 

 

 

 

Bârlad,                                                                                           Director,

  1. Mircea Mamalauca
spot_img

Articole asemănătoare

Semimaraton Iași 2024, ediție record. Inimile alergătorilor au bătut de peste … mii de ori pentru copiii aflați în dificultate

Semimaraton Iași 2024, ediție record. Inimile alergătorilor au bătut de peste ... mii de ori pentru copiii aflați în dificultate.

Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iași…

Coffee Summit, primul eveniment de profil organizat la Iași... Mai multe amănunte în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție …

Cum ar fi să trăim o stare de bine permanentă ? O soluție ... Sunteți invitați sâmbăta 27 APRILIE...

Una dintre cele mai importante competiții de bridge din Europa are loc la … Foto

Una dintre cele mai importante competitii de bridge din Europa are loc la .... Pentru a afla unde citim în continuare informațiile de azi, la Infoanunț.