Peste 4.100 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend

Date:

Share post:

În acest sfârșit de săptămână (06-08.05.2022), la nivel național, salvatorii au gestionat 4.169 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 3.436 solicitări, după cum se arată într-un comunicat informativ, emis pre difuzare redacției INFO ANUNȚ.

Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 250 de incendii, precum și în alte 465 de intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată etc.

Din totalul celor 250 incendii care au avut loc în ultimele trei zile la nivel național, 109 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate aproximativ 465 ha de teren.

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 19 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, trei persoane și-au pierdut viața.

De asemnea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 17 persoane aflate in dificultate.

În perioada de referință, au fost transmise 14 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, 13 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urs), în județele BN (1), BV (4), HR (3), MS (2), BC (1), AG (1) și PH (1) și 1 mesaj privind producerea unui incendiu de vegetație uscată și gunoi menajer, în municipiul București.

Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:

Intervenția care a avut loc în timpul nopții de vineri, în localitatea Siliștea, județul Ilfov, unde pompierii bucureșteni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință. Echipajele de intervenție sosite la locul evenimentului au constatat că flăcările se manifestau violent, cu fum dens, la o casă și o anexă aflată în vecinătate, pe o suprafață de aproximativ 250 mp. Incendiul a fost stins cu promptitudine, însă, din nefericire, în interiorul imobilului a fost găsită o persoană decedată (femeie, 80 ani).

O altă misiune complexă care a presupus efort susținut și atenție sporită din partea echipajelor de intervenție a avut loc pe parcursul zilei de sâmbătă în municipiul București. Peste 100 de pompieri, care au încadrat 19 mașini de stingere, au acționat pentru lichidarea flăcărilor izbucnite la  o locuință. Forțele de intervenție ajunse la locul evenimentului au constatat că incendiul se manifesta la nivelul acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 750 mp. După aproximativ cinci ore de luptă continuă cu focul, acesta a fost stins în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime. Pentru protecția populației aflată în proximitatea zonei de manifestate, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-Alert.

De menționat este și incendiul care a avut loc, pe parcursul serii de sâmbătă, în județul Olt, la care au fost alocate mai multe echipaje de stingere. Acțiunea a presupus localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la acoperișul unui bloc de locuințe din municipiul Slatina. Pompierii ajunși la fața locului au constatat că arderea se manifesta cu degajare de fum, pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Concomitent cu misiunea de stingere, salvatorii au evacuat 16 persoane, una dintre acestea fiind transportată la spital, după acordarea măsurilor de prim ajutor la fața locului. Incendiul a fost stins în limitele găsite.

Un alt incendiu soldat cu o victimă a avut loc duminică în județul Galați, unde colegii noștri au intervenit pentru localizarea și lichidarea focului izbucnit la o casă, în localitatea Vlădești.

Flăcările au fost stinse cu promptitudine, însă, din nefericire, o persoană a fost găsită decedată (bărbat, aproximativ 73 ani).

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Text și foto: IGSU/SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Foto: Arhiva INFO ANUNȚ

spot_img

Articole asemănătoare

Weekend dedicat întregii familii, la Palas: Pet Event revine cu o nouă ediție

Weekend dedicat întregii familii, la Palas: Pet Event revine cu o nouă ediție, iar Auto Deals aduce oferte și reduceri la cele mai noi modele de maşini, motociclete şi scutere.

Eveniment: Zilele Europene ale Arheologiei (ZEA). Când și unde?

Eveniment: Zilele Europene ale Arheologiei (ZEA). Când și unde? La aceste întrebări răspundem în cele ce urmează.

Azi s-a dat startul: Concursul Național de Ecologie, Ecoturism și Protecția Mediului ,,Floare de Lotus”

Azi începe Concursul Național de Ecologie, Ecoturism și Protecția Mediului ,,Floare de Lotus”. Mai multe amănunte în acest sens, la Infoanunț.

Invitație! Trăiește emoția competiției și vino pentru a susține naționala României la Euro 2024. Unde?

Invitație! Trăiește emoția competiției și vino pentru a susține naționala României la Euro 2024. Unde? Răspunsul îl veți...