Ziua Europei 2022, prin prisma Camerei de Comerț și Industrie a României și EUROCHAMBRES

Date:

Share post:

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României,  Mihai Daraban, și președintele EUROCHAMBRES,  Luc Frieden, au transmis un mesaj comun sistemului cameral din România, cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei.
 
Mesajul , trimis spre publicare și redacției INFO ANUNȚ, este redat în cele ce urmează.
9 mai, Ziua Europei, ar trebui să fie un moment în care sărbătorim pacea și unitatea, mai ales pentru că este aniversarea Declarației Schuman, instituită pentru a consolida cooperarea ca mijloc de evitare a războiului. Din păcate, această zi este umbrită de conflictul armat din Ucraina, un război ce provoacă suferințe umane îngrozitoare și destabilizează redresarea economică post-pandemică pe întreg continentul.
 
Camerele de comerț și industrie au avut un rol foarte important în redresarea economică a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. În paralel, Eurochambres a contribuit activ la procesul de integrare europeană care s-a dezvoltat de la cooperarea sectorială între șase țări la o uniune politică și economică construită pe cea mai mare piață unică din lume și care cuprinde 27 de state membre. Acestea sunt realizări de care europenii pot fi mândri și pe care camerele de comerț le prețuiesc foarte mult.
 
Ne putem inspira din originile Europei în timp ce căutăm soluții la provocările de astăzi. Integrarea europeană a început cu punerea în comun a producției de cărbune și oțel; în 2022, ne-am luptat să absorbim creșterile abrupte ale prețurilor la energie, ne-am luptat pentru neutralitatea climatică. A venit momentul ca împreună să ne luptăm pentru a elabora o strategie energetică europeană coordonată. Din perspectiva afacerilor, stocarea strategică și colectivă a rezervelor de energie ar permite Uniunii Europene să joace un rol proactiv în tranziția globală către energiile regenerabile.
 
De fapt, nu trebuie să ne întoarcem până în anii 1950 pentru a găsi un precedent; Recent, Uniunea Europeană și-a dovedit capacitatea de a se organiza în contextul complex și extrem de presant al vaccinurilor și al echipamentelor medicale COVID-19, care au necesitat o serie de achiziții colective. Plecând de la această experiență putem să construim în timp ce căutăm soluții la provocarea acută a energiei.
 
Ziua Europei este un moment în care putem să analizăm punctele noastre forte și punctele slabe, oportunitățile și riscurile. Aceasta nu poate fi însă o reflecție introspectivă. De-a lungul deceniilor, Uniunea Europeană a devenit una dintre cele mai orientate economii și un puternic susținător al unui sistem comercial multilateral bazat pe reguli. Aceste principii trebuie să ne ghideze în continuare pe măsură ce încercăm să ne redresăm de la impactul dăunător al pandemiei și al războiului din Ucraina, pe măsură ce abordăm probleme inerente globale, cum ar fi schimbările climatice și căutăm să fim pregătiți pentru potențiale noi crize.
 
2022 nu este cel mai bun an pentru Europa, dar Europa este mai importantă acum ca niciodată. Pe măsură ce ajungem la mijlocul ciclului 2019-2024, este imperativ necesar ca atât Comisia Europeană cât și colegislatorii să rămână foarte conștienți de condițiile dificile de afaceri din Europa în a doua jumătate a actualului mandat legislativ al Uniunii Europene. Acesta a fost mesajul recent al Eurochambres adresat președinților Von Der Leyen, Metsola și Michel, iar rețeaua camerelor de comerț va continua să lucreze cu factorii de decizie la nivelul Uniunii Europene și la nivel național pentru a susține măsuri care să revigoreze economia și să sporească competitivitatea întreprinderilor europene.
 
Uniunea Europeană are nevoie de o comunitate de afaceri sănătoasă și înfloritoare, la fel cum companiile au nevoie de o Uniune Europeană sănătoasă și înfloritoare”.
Text și foto: CCIR – Eurochambres
Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.