”Călătorie cu trenul la muzeu”

Date:

Share post:

Complexul Muzeal Arad cu sprijinul Consiliului Județean Arad, în colaborare cu CENAFER–Muzeul CFR și AR-Rail Club-Arad, organizează expoziția de modelism și istorie feroviară ”Călătorie cu trenul la muzeu”, deschisă publicului arădean la Muzeul de Artă (Str. Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II) de vineri, 20 mai, până duminică, 22 mai 2022.

Vernisajul va avea loc vineri, 20 mai, orele 10.00, în prezența autorităților locale, reprezentanților Muzeului CFR București și ai muzeului arădean, a celor peste 20 de colecționari și modeliști feroviari, membri ai cluburilor din Austria, Ungaria și România: feroviare BK 1951 Wien – Austria, Baross Gabor Vasutmodellezo, ES Vasutbarat Klub – Ungaria, Clubul Improvizat București (Muzeul CFR), Clubul Feroviar București, Clubul Feroviar Republica Pitești, Clubul Feroviar Crișana, AR-Rail Club-Arad.
La deschidere vor fi invitați elevii școlilor din municipiu și județul Arad, iar grupurile școlare, pe bază de înscriere, vor avea intrarea liberă în expoziție pe parcursul zilei de vineri, între orele 09.00-18.00, se arată într-un comunicat emis spre difuzare redacției INFO ANUNȚ.
”Expoziția de modelism și istorie feroviară prezentată zilele următoare publicului arădean și colaborarea Complexului Muzeal Arad cu CENAFER–Muzeul CFR, AR-Rail Club-Arad și cluburile partenere, reprezintă o premieră pentru Arad. Organizatorii expun la Muzeul de Artă Arad bunuri de patrimoniu din colecțiile publice ale Complexului Muzeal Arad și ale CENAFER–Muzeul CFR, obiecte din colecții private. Imaginile legate de transportul public în Aradul începutului de secol XX sunt completate cu machetele unor garnituri de trenuri, accesorii ale uniformelor lucrătorilor de la căilor ferate și alte obiecte legate de istoria feroviară din România ultimului secol”, declară Bogdan BLAGA, directorul adjunct al muzeului arădean.
În cadrul expoziției, cei peste 20 de colecționari și modeliști feroviari din Austria, Ungaria și România vor prezenta, într-un circuit interactiv care însumează 120 m linii cale ferată, machetele unor clădiri care deserveau transportul feroviar precum depouri și stații de cale ferată. Zilnic, vizitatorii vor descoperi alte tipuri de garnituri de tren care vor anima circuitul – de la locomotivele cu aburi, diesel, până la trenurile de mare viteză din zilele noastre, prezentând în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950).
Epoca postbelică, din 1950 și până în prezent, este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate.
Text și foto: Complexul MUzeal Arad
spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.