Primul Forum economic România – Republica Moldova, la Chișinău

Date:

Share post:

Miercuri, 17 mai, 2022, la Chișinău, a avut loc, în premieră, FORUMUL ECONOMIC ROMÂNIA-REPUBLICA MOLDOVA. La eveniment au participat peste o sută de reprezentanți ai mediului de afaceri din România și Republica Moldova.

În calitate de invitați speciali a participat delegația Ministerului Antreprenoriatului și Turismului din România (MAT) reprezentată de Secretarul de Stat – Angel-Iulian Călin,  Secretarul de Stat – Adrian Dupu din cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Marius Ciprian Toth, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei României în Republica Moldova, Sergiu Gaibu – Ministru Economiei al R.M., Dumitru Budianschi – Ministru Finanțelor al R.M., vorbitori de pe ambele maluri ale Prutului și reprezentanți ai mass-media locale.

Forumul a fost structurat pe două panel-uri: 1. Continuitatea afacerilor în contextul regional actual, noi parteneri de afaceri și posibilități de relocare; 2. Circuitul turistic interstatal – România și Republica Moldova atracție pentru turiștii din ambele țări.

Prezent la eveniment, Ministrul Finanțelor al Republicii Moldova, Dumitru Budianschi, a spus: „Am insistat să vin la acest eveniment, consider că Republica Moldova are șanse de a fi de succes pe o cale europeană, iar România este țara cheie. Ne-am angajat să rezolvăm probleme existente pe mai multe dimensiuni. COVID-ul a arătat că România și Republica Moldova au spații comune de colaborare în privința asigurării domeniului de sănătate și așa mai departe. Există toate premisele, inclusiv cu acest proces de înaintare a Republicii Moldova spre calitatea de țară candidat al Uniunii Europene, astfel încât colaborarea între oamenii de afaceri din Republica Moldova și România să devină mai dinamică”.

Sergiu Gaibu, Ministrul Economiei R.M.: “Practic, este o relație bilaterală absolut echilibrată, un obiectiv pe care îl urmăresc țările atunci când formează relații comerciale bilaterale. De asemenea, noi avem din partea agenților economici din România investiții de peste șase miliarde de lei, investiții directe în economia Republicii Moldova. Noi avem peste 1500 de companii românești care sunt înregistrate în Republica Moldova, contribuind la economia națională.”

Secretarul de Stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu: ”Investițiile românești în Republica Moldova joacă un rol foarte important. Pe lângă faptul că oferă locuri de muncă și contribuie la bugetul țării, dau și o anumită încredere în piața moldovenească. Mai ales și în acest context în care ne aflăm, faptul că investitorii români sunt prezenți în Republica Moldova, înseamnă că Republica Moldova este în acest moment sigură”.

Însărcinatul cu afaceri a.i., Marius Ciprian Toth, din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova a subliniat că ”România a continuat să fie principalul partener comercial al Rep. Moldova atât la import cât și la export. Astfel la sfârșitul anului 2021 volumul schimburilor comerciale bilaterale a fost de peste 2,4 miliarde de dolari iar în primele luni ale acestui an s-a atins cifra de aproape 500 de milioane de dolari”

Președintele Executiv al Asociației Investitorilor din România, Daniel-Vasile Nuțiu, a subliniat că „Republica Moldova este pe un drum corect. De asemenea, este extrem de important să urgenteze toate acordurile încheiate în cadrul DCFTA-ului. Din păcate, sunt restanțe și acest lucru împiedică desfășurarea activităților economice în condiții normale. Nu am să revin cu lucrurile – din păcate cunoscute – cum ar fi eliminarea corupției și birocrației, dar sunt lucruri unde se văd pași.”

România este cel mai important partener european și strategic al Republicii Moldova din punct de vedere comercial și investițional, din ultimii ani, după cum se arată în comunicatul AIR.

Anul trecut, România s-a clasat pe primul loc printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, la nivel mondial, cu o pondere de peste 16% din volumul comerțului total, echivalentul a 1,6 miliarde de dolari.

Text și foto: AIR Secretariat Executiv / Video: Facebook

 

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la …

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la ... Pentru a afla răspunsul la întrebare, citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.