Dacă intenţionaţi să intraţi sau să ieşiti dintr-o țară UE cu suma de 10.000 de euro/persoană sau mai mult, trebuie să declarați suma autorităţilor vamale.
Nu există o limită de bani pe care o puteți avea la purtător, dar dacă suma depășește 10.000 de euro ea trebuie declarată la vamă.
De exemplu, legea italiană, prin Decretul de Lege nr. 195/20087, prevede la Articolul 3, punctul 1, că oricine intră sau iese din Italia cu o sumă egală sau mai mare de 10.000 de euro, este obligat să declare acest lucru la Agenția Vamală (Agenzia delle Dogane).
Pentru a face acest lucru, este necesar să completați o declarație de transfer de bani în numerar, după modelul care-l puteți descărca de aici. Declarația de numerar în sine înregistrează informații detaliate privind proveniența economică și utilizarea viitoare a numerarului.
Regula este valabilă și la intrarea sau ieșirea din România.
Cei care nu prezintă declarația și sunt descoperiți în timp ce transportă suma de 10.000 de euro sau mai mult, riscă sancțiuni grave care cresc în funcție de sumă. Se poate confisca fie 30%, fie 50% din bani și amenda poate ajunge de la 10 la 50% din suma care depășește valoarea de 9.999 euro. Amenda minimă în acest caz este de 300 de euro.
Conform normelor legislativ, autoritățile vamale sunt autorizate să ia măsuri și în cazul unor sume mai mici de 10.000 euro dacă există indicii că numerarul este legat de activități infracționale.
Conform ANAF, cei 10.000 de euro se pot traduce în diferite instrumente de plată sub formă de numerar, respectiv:
- instrumente negociabile la purtător, inclusiv instrumente monetare la purtător, precum cecuri de călătorie, instrumente negociabile (inclusiv cecuri, bilete la ordin și mandate poștale), care sunt fie la purtător, andosate fără restricții, întocmite pe numele unui beneficiar fictiv, fie într-o astfel de formă încât proprietatea asupra acestora este transferată în momentul transmiterii, precum și instrumente incomplete (inclusiv cecuri, bilete la ordin și mandate poștale) semnate, dar cu numele beneficiarului omis;
- valută (bancnote și monede în circulație, ca mijloc de schimb).
Pentru orice întrebare aveți, studiați mai întâi site-uri-le specializate ANAF li respectiv, MAE.
Text: Filip Gheorghe
Foto: arhiva