Eveniment: ,,Cercetări în situl getic de la Albești-Cetățuie, Jud. Vaslui. Campania 2023”

Date:

Share post:

Eveniment. Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plăcere de a organiza o nouă conferință cu tematică arheologică, în colaborare cu Institutul de Arheologie Iași, Academia Română-Filiala Iaşi.

Fortificația de la Albești este cunoscută în literatura de specialitate mai veche cu numele de Cetățuia Vladnic și este situată în județul Vaslui, în zona de sud a Podișului Moldovei, în regiunea colinară a Dealurilor Fălciului. Ea a fost cunoscută încă din secolul al XIX-lea, fiind menționată în Chestionarul arheologic al lui Alexandru Odobescu. În afara unui mic sondaj efectuat de către arheologul Ruxandra Alaiba, în anii 1980, nu s-au mai efectuat alte cercetări.

Apărată de un sistem defensiv, constând dintr-un val de apărare de mari dimensiuni, cu șanț, cetatea prezintă o suprafață de circa 0,80 hectare.

Mai multe informații

Cercetările arheologice în acest sit au debutat în anul 2021. Colectivul a fost format din dr. Alexandru Berzovan (Institutul de Arheologie din Iași) – responsabil științific – secondat de colegii de la Muzeul Județean „Vasile Pârvan” din Bârlad, dr. Mircea Oancă, dr. Mircea Mamalaucă, din 2022 adăugându-se drd. Adrian-Ionuț Gîlea.

În campaniile din anii 2021 și 2022 au fost deschise mai multe unități de cercetare. Au fost identificate resturile a două locuințe de suprafață incendiate, cu materiale încadrabile perioadei secolelor IV-III î.Hr. Totodată, a fost documentat valul de pământ cu palisadă și șanțul de apărare aferent, ca de altfel și resturile unei alte structuri adosate pantei interioare a valului în care au fost găsite numeroase fragmente de vase ceramice din secolele IV-III î.Hr.

Despre campanie

Campania din anul 2023 a durat două săptămâni (2 -10 septembrie 2023). S-au continuat lucrările la valul de apărare, constatându-se că acesta a avut două etape distincte de funcționare. Au fost totodată documentate urmele unei locuințe de suprafață, cu un foarte bogat material arheologic (sec. IV – III î.Hr.), și urmele unui bordei corespunzând primei faze de fortificare, ce a oferit o mare cantitate de fragmente de vase ceramice și piese întregibile (sec. IV î.Hr.).

Invitat este domnul dr. Alexandru Berzovan de la Institutul de Arheologie Iași, Academia Română-Filiala Iaşi.

Conferința va avea loc sâmbătă, 10 decembrie 2023, ora 1045, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1. Organizator dr. Mircea Oancă.

Text și foto: PR MUZEUL „VASILE PÂRVAN“ BÂRLAD

spot_img

Articole asemănătoare

Despre recunoștință, sprijin și generozitate la Gala Zâmbet în Dar. Video

Despre recunoștință, sprijin și generozitate la Gala Zâmbet în Dar. Aici, aproape de noi, în orașul Iași și zonele...

Este bine să știm: AloeTurm, ideal pentru toamna aceasta

Este bine să știm: AloeTurm, ideal pentru toamna aceasta. A venit toamna, iar Forever AloeTurm si-a adunat fortele si e gata sa intre in actiune

Informații generale despre deschiderea SCAF

Informații generale despre deschiderea SCAF, bilete și locații. Aceasata este tema pe care o redăm în cele ce urmează, azi, la Infoanunț.

Azi: Fragmente muzicale celebre din istoria cinematografiei vor răsuna în Amfiteatrul Palas

Azi: Fragmente muzicale celebre din istoria cinematografiei vor răsuna în acordurile Filarmonicii Moldova Iași, în Amfiteatrul Palas.