Am fost informați că mâine, 16 decembrie 2023, va avea loc un eveniment cultural nou, deosebit și magic precum sărbătorile de iarnă. Mai exact, Corul Madrigal ne fascinează cu o dublă lansare de carte la Muzeul Național Brukenthal.
Muzeul Național Brukenthal invită publicul la evenimentul de lansare a volumelor editoriale „Corul Madrigal în arhivele securității. Rezistența prin colind” și „Corul Madrigal în arhivele securității. Turneele în S.U.A.”, semnate de Monica Lup.
Sâmbătă, 16 decembrie 2023, de la ora 15:00, vă așteptăm în Salonul de muzică al Palatului Brukenthal (Sibiu, Piața Mare nr. 4 – 5), unde Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va prezenta cele mai recente cărți publicate în anul aniversar MADRIGAL 60.
Bazate pe materiale de arhivă, interviuri și pe cercetări minuțioase întreprinse de jurnalista Monica Lup în arhivele Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității, cele două cărți aduc la lumină modul în care regimul comunist și cenzura din România au abordat două dintre proiectele emblematice ale Corului Madrigal în epocă: colindele românești și turneele în Statele Unite.
„Corul Madrigal în arhivele securității. Rezistența prin colind” surprinde curajul și determinarea Madrigalului și a fondatorului său, Marin Constantin, de a descoperi, cânta și promova colindele românești și păstra vie spiritualitatea poporului român, în una dintre cele mai cumplite perioade din istoria noastră.
„Corul Madrigal în arhivele securității. Turneele în S.U.A.” reprezintă o cronică a modului în care regimul comunist din România a gestionat cele cinci turnee pe care Corul Madrigal și dirijorul le-a susținut în Statele Unite ale Americii, în perioada 1969 – 1988. Volumul a avut deja parte de o lansare internațională de mare succes la New York, în cadrul turneului aniversar al Corului Madrigal în Statele Unite, din această iarnă.
O suită de concerte și recitaluri de colinde
Evenimentul face parte din seria „Madrigal de Crăciun, la Sibiu”, desfășurată de Corul Madrigal în zilele de 15 și 16 decembrie. Aceasta include o suită de concerte și recitaluri de colinde, precum și lansări discografice și editoriale, dedicate publicului din Sibiu în preajma sărbătorilor de iarnă.
Lansarea editorială de la Muzeul Național Brukenthal se înscrie în programul aniversar MADRIGAL 60, ce se desfășoară pe tot parcursul anului 2023. Programul marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.
Parteneri: Muzeul Național Brukenthal, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Târgul de Crăciun Sibiu, ROMGAZ
Despre CORUL MADRIGAL
Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare.
Repertoriul acestui cor este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.
Text și foto: PR MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL SIBIU