Anunț despre finanțare din fondul … pentru Muzeul Hărților

Date:

Share post:

Anunț despre finanțare din fondul … pentru Muzeul Hărților. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

Echipa Muzeului Hărților anunță cu mare bucurie semnarea contractului de finanțare din fondul Timbrul Monumentelor Istorice (Subprogramul Proiectare – elaborarea documentațiilor tehnice pentru intervenții asupra monumentelor istorice), instituția finanțatoare fiind  Institutul Național al Patrimoniului, din cadrul Ministerului Culturii.

Muzeul nostru este găzduit într-o vilă interbelică, apreciată ca „una dintre cele mai reprezentative lucrări realizate în stilul mediteraneean, având influențe gotic – hispanice și Neo-Mudéjar” (Mădălin Ghigeanu, „Curentul Mediteraneean în arhitectura interbelică românească”, 2022). Este în proprietatea statului și se află pe strada Londra din București, fiind un monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local (înscrisă ca monument cu codul B-II-m-B-19094 în Lista monumentelor istorice 2015).

Din păcate, în ultimii ani, exteriorul clădirii muzeului a început să se deterioreze  și  este nevoie de intervenții atât pentru consolidarea și restaurarea imobilului, cât și pentru   extindere și reorganizare. Primul pas spre toate acestea este realizarea unor cercetări, evaluări și propunerea unor soluții tehnic care vor fi finanțate din fondul Timbrului Monumentelor Istorice.

Ce presupune proiectul

Proiectul se va desfășura în perioada martie – noiembrie 2024 și presupune realizarea documentației și expertizei tehnice necesare pentru lucrări ulterioare de conservare, consolidare, restaurare și extindere a clădirii Muzeului Hărților. Un alt scop al proiectului este desfășurarea de activități educative pentru copii; atelierele vor avea teme referitoare la necesitatea protejării patrimoniului imobil și a celui natural urban, precum și la implicarea tinerilor în protejarea patrimoniului prin includerea unor studenți în practică pentru realizarea documentelor de expertiză.

Proiectul aduce în prim-plan obiectivele prioritare ale INP ale apelului TMI I-2024 și anume scoaterea din pericol a monumentelor istorice periclitate precum și angajarea comunităților patrimoniale și a comunităților locale în protejarea monumentelor istorice.

Partenerii noștri în acest proiect sunt: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, IGLOO Media, Asociația De-a Arhitectura, Asociația Learning by Teaching, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR).

Text și foto: PR Muzeul Hărților

spot_img

Articole asemănătoare

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai

Topul stațiunilor din România pentru minivacanța de 1 Mai. Vânzările în regim de "înscrieri timpurii" pentru România în 2025 au crescut, până la acest moment

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în …

Un retailer sportiv global va deschide prima sa locație din Iași în ansamblul mixed-use Palas. JD Sports, unul dintre liderii globali în domeniul articolelor sportive...

Când organizează UAIC „Zilele Porţilor Deschise” pentru elevii de liceu. Foto

Când organizează UAIC „Zilele Porţilor Deschise” pentru elevii de liceu. Răspunsul îl aflăm în cele ce urmează. În perioada

„Comoara din Dorobanți”- o aplicație de explorare urbană

„Comoara din Dorobanți”- o aplicație de explorare urbană. Traseu- joc disponibil de sâmbătă 15 martie 2025, de la ora...