Raport ONU la Geneva

Date:

Share post:

Respectarea și promovarea drepturilor copilului în Republica Moldova

În perioada 18-19 septembrie curent, la cea de-a 76 sesiune a Comitetului ONU pentru drepturile copilului, a fost audiat raportul Republicii Moldova privind implementarea Convenției ONU cu privire la respectarea și promovarea drepturilor copilului.  Evenimentul se desfășoară în perioada 11-29 septembrie a.c., la Geneva.

Delegația Republicii Moldova, condusă de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, are în componență reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și ai Ministerului Afacerilor Interne, se arată într-un comunicat emis spre difuzare redacției noastre.

În cadrul sesiunii,  Stela Grigoraș a prezentat progresele Republicii Moldova în domeniul protecției copilului, în perioada 2009-2014, printre care: modernizarea sistemului de îngrijire a copiilor în situaţii de dificultate, eficientizarea sistemului de prevenire a separării de mediul familial, crearea unui sistem educațional eficient bazat pe principii de echitate, egalitate, diversitate și prevenirii discriminării, prevenirii şi reducerii ratei mortalităţii infantile şi a copiilor cu vârsta de pînă la 5 ani la domiciliu, sporirea ratei de cuprindere a copiilor de vârsta 3-7 ani în programele și instituțiile de educaţie timpurie, ajustarea sistemului de sănătate la standardele internaţionale şi europene de asistenţă a sănătăţii adolescenţilor şi tinerilor, prevenirea și combaterea violenței împotriva copilului, asigurarea condiţiilor necesare pentru creşterea şi educaţia copiilor în mediul familial și promovarea practicilor nonviolente în creşterea şi educarea copiilor.

Totodată, ministrul a subliniat și principalele priorități ale Guvernului în domeniul protecției copilului pentru următorii ani, printre care: consolidarea serviciului de sprijin familial, dezvoltarea modului de protecție a copiilor în situație de risc, dezvoltarea programelor de intervenție timpurie și creșterea numărului de servicii alternative îngrijirii, implementarea programului național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități 2017-2022, crearea serviciilor educaționale pentru categoriile vulnerabile de copii etc.

Membrii Comitetului ONU au subliniat că R. Moldova a înregistrat un progres considerabil în ultimiii 10 ani în domeniul protecției și promovării drepturilor copiilor și este un exemplu pentru țările din regiune.

Menționăm că la cea de-a 76 sesiune a Comitetului ONU privind  drepturile copilului participă reprezentanți din țările: Ecuador, Tadjikistan, Danemarca, Cipru, Koreea, Republica Guineea, Republica Vanuatu și Republica Moldova.

 

spot_img

Articole asemănătoare

Podul feroviar peste râul Olt a intrat în reparații pentru viteza maximă de 120 km/h. Până când?

Podul feroviar peste râul Olt a intrat în reparații pentru viteza maximă de 120 km/h. Până când? La acerastă întrebare răspundem în cele ce urmează.

Cine a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC. Video

Cine a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC. Aceasta este subiectul despre care vorbim azi, la Infoanunț.

Care este noul film din cadrul proiectului KineDok powered by One World România. Foto

Care este noul film din cadrul proiectului KineDok powered by One World România. Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vă invită la vizionarea unui nou film.

Invitație la o expoziție fascinantă: Colecția de monede emise de … Foto

Invitație la o expoziție fascinantă: Colecția de monede emise de ... Cine, unde și mai ales când, în cele ce urmează.