Subvențiile pentru agricultorii din R. Moldova sunt cu 120 mln mai mari decât în anul 2017

Date:

Share post:

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a discutat, joi, cu agricultorii din raionul Căușeni.

Principalele subiecte abordate au vizat condițiile și procedura de subvenționare, oferirea subvențiilor în avans, oportunitatea de a utiliza apele subterane pentru irigarea culturilor, protecția culturilor de fenomene extreme, inclusiv necesitatea asigurării terenurilor agricole, de grindină și îngheț. De asemenea, au fost discutate principalele provocări din sector la început de lucrări agricole de primăvară, dar și modificările legislative inițiate de minister, pentru  sporirea calității produselor autohtone și dezvoltarea sectorului agricol.

Suntem deschiși să oferim întreg suportul necesar pentru a vă susține, iar tinerii și femeilor vor fi favorizați în procesul de subvenționare în avans, ce va fi inițiat din acest an. De asemenea, o veste bună este că în acest an subvențiile pentru agricultori sunt cu 120 mln mai mari decât în anul 2017. Vă îndemnăm să investiți în agricultură, să  inițiați o afacere în domeniu, avem și parteneri de dezvoltare care ne susțin, în acest sens. Pentru a fi mai îndrăzneți și a vă asuma riscurile gândiți-vă că asigurarea terenurilor și culturilor de grindină și îngheț este o oportunitate”, a precizat  Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, în cadrul discuțiilor cu agricultorii, din raionul Căușeni.

La întâlnirea cu agricultorii, ministrul a fost însoțit de directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc, care a vorbit despre numărul de cereri de subvenționare, depuse până în prezent, valoarea totală a acestora, precum și despre alte acțiuni de susținere a agricultorilor.

Din luna februarie, când am lansat campania de colectare a cererilor de subvenționare și până în prezent au fost depuse peste 400 de cereri. Pentru jumătate dintre acestea au fost deja  achitate circa 15 mln de lei. Din luna iunie 2018, cererile pentru subvenționare vor putea fi depuse și on-line. Avem și susținerea partenerilor prin diverse programe. Venim în teritoriu pentru a cunoaște provocările cu care vă confruntați, dar și de a observa dacă subvențiile pe care le oferă statul sunt valorificate corespunzător”, a subliniat directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Nicolae Ciubuc.

La final oficialii au răspuns la un șir de întrebări adresate de agricultori, cu referire la condițiile de eligibilitate și procedura de depunere a actelor pentru subvenționare, dotarea cu tehnică a punctelor antigrindină din regiune.

După discuția cu agricultorii, ministrul a vizitat fabrica de vinuri din localitatea Sălcuța, raionul Căușeni, unde au fost oferite subvenții din programul ENPARD, în valoare totală de 2 mln de lei, pentru procurarea utilajului tehnic performant.

Autor:Sofia Filip
Foto:Pixabay.com

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la …

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la ... Pentru a afla răspunsul la întrebare, citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.