La Kiev a fost inaugurată expoziţia dedicată scriitorului Alexei Mateevici

Date:

Share post:

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, în cooperare cu Consiliul municipal al oraşului Boryspil și Consulatul Onorific al Republicii Moldova în regiunea Kiev, a anunțat inaugurarea, în incinta Bibliotecii Centrale a orașului Boryspil, a celei de-a doua Expoziție cu genericul «Renaştere. Відродження», dedicată aniversării a 130 de ani de la nașterea autorului Imnului de Stat al Republicii Moldova „Limba noastră” – scriitorului, Alexei Mateevici.

Expoziţia «Renaştere. Відродження» cuprinde panouri conținând copii ale unor documente din arhiva seminarului Academiei Teologice din Kiev unde și-a efectuat studiile Alexei Mateevici în anii 1910-1914, inclusiv copii ale textelor scrise de poet și fotografii. Materialele prezentate la expoziţie au fost puse la dispoziţie de către reprezentanții comunității moldovenilor din Ucraina, pământeni ai poetului născuți în satul Zaim, se arată într-un comunicat de presăemis spre difuzare redacției noastre.

În cadrul discursului său ambasadorul Ruslan Bolbocean a ținut să menționeze că alegerea Boryspilului drept locație pentru desfășurarea expoziției dedicate marelui cărturar Alexei Mateevici are o semnificație aparte, ținând cont de faptul că în această localitate s-a născut autorul imnului de Stat al Ucrainei Pavlo Ciubinski. De asemenea, ambasadorul a menționat că ambii poieți, autori ai imnurilor naționale, sunt simboluri sacre ale celor două țări, care permit construirea unor punți spirituale și poduri ale culturii și cunoașterii între ambele state.

Ulterior, împreună cu președintele Consiliului municipal Boryspil, Anatoly Fedorchuk și consulul onorific al Republicii Moldova în regiunea Kiev, Oleg Țiganenko, ambasadorul Ruslan Bolbocean a depus în mod solemn un coș cu flori la monumentul renumitului poet ucrainean Pavlo Ciubinski.

La eveniment au participat reprezentanţii autorităților locale, corpului diplomatic, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, inclusiv profesori, studenți, cercetători și colaboratori științifici ai Bibliotecii Centrale, se arată în același comunicat. Inaugurarea expoziției s-a înscris în șirul de acțiuni ale Ambasadei de promovare a valorilor culturale autentice și comemorare a personalităţilor marcante ale istoriei şi literaturii naționale şi va fi deschisă publicului în perioada 10 mai -10 iunie 2018.

Autor:Ion Panfil
spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la …

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la ... Pentru a afla răspunsul la întrebare, citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.