Alegeri nevalidate pentru Primăria Capitalei Republicii Moldova

Date:

Share post:

Marți, 19 iunie a.c., Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, nu a validat rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău. Unul dintre motivele invocate este influențarea electoratului prin rețele de socializare.

Prim-ministrul Pavel Filip, în ziua de 20 iunie 2018, s-a referit la invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău. Premierul a spus că în urma acestei decizii care a bulversat opinia publică, apar speculații orientate împotriva guvernării.

Cui folosește o asemenea decizie în mod real? Noi ca guvernare avem doar de pierdut în asemenea situație. Toate acestea se întâmplă într-un moment în care se prefigurau mai multe reușite, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Mă refer atât la dimensiunea politică, decizii importante care urmează să fie luate în următoarele zile la nivel internațional, cât și la dimensiunea financiară”, a spus premierul.

Premierul Pavel Filip a subliniat că, deși nu poate da calificări unei decizii a instanței de judecată, își dorește să fie făcută cât mai repede claritate în această situație și  opinia publică să beneficieze de informații complete și transparente legate de acest subiect.

Principiul primordial al unui stat democratic este dreptul poporului de a-şi alege propria conducere.  Invalidarea neaşteptată şi netransparentă a alegerilor pentru primarul de Chişinău, în urma cărora s-a determinat un învingător cert, este o evoluţie îngrijorătoare, care continuă și în prezent erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic. Statele Unite examinează îndeaproape detaliile referitoare la această decizie şi lucrăm cu partenerii noştri din societatea civilă şi din comunitatea diplomatică pentru a asigura supremația valorilor democratice adevărate”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.

Igor Boțan, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, spune că acest proces electoral trebuie încheiat, respectiv, ar trebui organizate alegeri până când chișinăuienii vor avea un primar. Potrivit opiniei analistului politic, în două săptămâni de la o eventuală decizie a Curții Supreme de Justiție, dacă se va menține nevalidarea mandatului, trebuie organizate alegeri repetate, transmite IPN.

Totodată, Igor Boțan nu exclude că va fi repetat turul întâi, inclusiv cu participarea Silviei Radu, dar cu excluderea candidaților Ion Ceban și Andrei Năstase. „Din acest exercițiu trebuie să ieșim cu primarul ales”, a declarat directorul executiv „ADEPT”.

Codul Electoral prevede că agitația de pe panouri rămâne, toată informația care este pe internet rămâne, deci, însăși abordarea instanței de judecată care a invalidat rezultatele este greșită”, a spus Igor Boțan. Directorul executiv „ADEPT” spune că există un șir de țări europene unde curțile constituționale au calificat drept neconstituțională limitarea dreptului la exprimare în ziua scrutinului.

Pavel Postică, director de programe al Promo-LEX, consideră că decizia instanței de judecată privind nevalidarea mandatului de primar, cu greu poate fi numită o hotărâre judecătorească, în afară de faptul că formal conține toate atributele pe care trebuie să le aibă o hotărâre: „Însă, pe partea de motivare, nu convinge”.

În același context, Pavel Postică susține că în Codul electoral există trei tipuri de răspundere: juridică, contravențională și penală: „Agitația electorală în ziua alegerilor este o încălcare care prevede răspundere contravențională în mărime de maximum 1500 de lei (mdl)”.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este de părere că guvernarea testează limitele răbdării societății.

Guvernarea, oligarhii ne pregătesc pentru alegerile parlamentare și vor să vadă până unde pot să meargă. Și dacă noi le vom permite acum să ne fure votul, să schimbe decizia cetățenilor, evident că după asta va fi și mai greu ca să apărăm votul de la parlamentare”, a spus Maia Sandu.

Primarul ales, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase, spune că dacă actele de primar vor întârzia prea mult, probabil va trebui să fie „validate” în stradă. El mai pune că guvernarea testează nervii cetățenilor și atitudinea lor față de justiție.

Oamenii sunt atât de supărați. Ei au acceptat să li se fure bănci, societăți, televiziuni, miliarde, dar au fost și au votat și au ajuns acum să li se fure și votul atât de masiv și grosolan”, subliniază Andrei Năstase.

În opinia domniei sale, ca avocat cu experiență națională și internațională, ”decizia luată de instanța de judecată privind nevalidarea mandatului său este una ridicolă”.

O lecție de democrație și în Republica Moldova are loc în aceste zile, la Chișinău.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu

Foto: www.gov.md

 

spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF

Atenție! Avertizare mesaje false în numele ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de…la Chișinău

Concurs de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de...la Chișinău. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) al Republicii Moldova anunță

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori

Noi modificări legislative în domeniul protecției consumatorilor. Dobânzi limitate și noi drepturi pentru consumatori.

Frontiere moderne și eficiente: Un nou acord România – Republica Moldova

Frontiere moderne și eficiente: Acord semnat pentru controlul coordonat la PTF „Giurgiulești-Galați” și schimb de experiență între autorități.