A fost aprobată distribuirea locurilor cu finanțare bugetară pentru anul de studii 2018-2019

Date:

Share post:

Guvernul de la Chișinău a aprobat planurile de pregătire a cadrelor, cu finanțare de la bugetul de stat, în instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic pentru anul de studii 2018-2019.

La studiile de licență vor fi admise 4.906 persoane la 167 de specialități, număr de locuri bugetare similar cu cel din anul trecut. În conformitate cu cerințele pieței muncii, pentru următorul an de studii se propune introducerea mai multor specialități noi, în domeniile: inginerie și activități inginerești, arte, științe agricole, sănătate, științe ale sportului.

Pentru studiile superioare de master vor fi finanțate din buget 2876 de locuri, iar la studii de rezidențiat este prevăzută admiterea a 453 de persoane. Pentru studenții străini vor fi rezervate 297 de locuri, inclusiv 255 – la licență și 42 – la master.

În instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar în următorul an de studii vor fi admise 7.073 de persoane cu finanțare bugetară și 680 – cu achitarea taxei de studii. Planul de admitere pentru învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar prevede admiterea a 3.759 de studenți cu finanțare bugetară și 7.361 cu achitarea taxei de studii. Proiectul prevede 305 locuri cu finanțare bugetară pentru specialitățile cu profil pedagogic: educație timpurie și învățământ primar.

Documentele prevăd și dezvoltarea în continuare a învățământului dual. În învățământul profesional tehnic secundar sunt incluse 1408 poziții în acest sens, în creștere cu 546 de locuri față de anul precedent, iar pentru programele de formare profesională tehnică postsecundară și postsecundară nonterțiară sunt planificate 160 de locuri.

Autor:Sofia Filip
Foto:Pixabay.com/ Guvernul Republicii Moldova

 

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Foto

Iată ce s-a descoperit la trecerea frontierei. Imaginile vorbesc de la sine și le vedem în articolul de azi.

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? Câteva idei … Foto

Ce aduce Iepurașul de sărbătorile pascale ? La această întrebare vom răspunde cu câteva sugestii de cadouri potrivite pentru fiecare dintre noi, mari și mici.

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când?

Premieră: expoziția „Puterea leului. Istoria banilor în România”. Cine, unde și când? La aceste trei întrebări răspundem în cele ce urmează.

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la …

Drumul spre noua ta casă începe azi la Salonul Imobiliar de la ... Pentru a afla răspunsul la întrebare, citim materialul care urmează, azi, la Infoanunț.