Marea Britanie este cel mai mare investitor străin în Europa

Date:

Share post:

Cel mai recent studiu CMS, Emerging Europe Fuziuni și Achiziții 2018, realizat în colaborare cu EMIS, arată că Marea Britanie a fost cel mai mare investitor străin în Europa

Valoarea tranzacțiilor din Europa emergentă a ajuns la 80,5 miliarde EUR în 2018. România se află pe locul 5 în regiune.

  • Valoarea tranzacțiilor în Europa emergentă a crescut cu 12,5% în 2018
  • Sectorul de telecomunicații & IT deține primele 4 tranzacții, ca mărime
  • Sectorul imobiliar a fost cel mai activ sector (432 tranzacții), în creștere cu 10,8% față de 2017
  • Sectorul de private equity a înregistrat o creștere a numărului total de tranzacții de 15%, 5 dintre ele depășind 1 miliard de EUR
  • Rusia a înregistrat cel mai mare număr de tranzacții (605), urmată de Polonia (323), Turcia (193), Cehia (188) și România (130)
  • Albania a înregistrat cea mai mare creștere de la an la an, cu 1054,5% ca valoare și cu 300% ca volum al tranzacțiilor, urmată de Serbia cu 737% creștere valorică și 40% ca volum.

La 31 ianuarie 2019 a fost lansat în spațiul public cel mai recent studiu CMS, Emerging Europe Fuziuni și Achiziții 2018, realizat în colaborare cu EMIS, arată că Marea Britanie a fost cel mai mare investitor străin în Europa emergentă ca valoare, cu 9,77 miliarde EUR, iar SUA s-a clasat pe primul loc ca volum – cu 89 tranzacții în 2018.

Acest fapt marchează o schimbare față de 2017, când China a dominat clasamentul valoric, în mare parte datorită acordului CEFC China Energy – Rosneft (cotat la 9 miliarde de dolari). Ca urmare, China a coborât anul trecut până pe locul 5 în ceea ce privește investițiile străine. În general, tranzacțiile transfrontaliere au crescut cu 20,1% ca valoare, până la 53,4 miliarde EUR, în timp ce tranzacțiile interne au rămas stabile la un nivel de 27,1 miliarde EUR.

Helen Rodwell, Partener CEE Corporate Practice, CMS, comentează: “Activitatea de fuziuni și achiziții a fost surprinzător de energică. Piețele emergente au atins un nivel de sofisticare care le aliniază la standardele celor vest europene și le face mai atractive pentru investitori”.

Un alt an bun

Creșterea economică puternică din Europa emergentă, pe fondul unei economii mondiale stabile, în cea mai mare parte a anului, a creat condiții optime pentru investiții în 2018. În timp ce numărul total de tranzacții a scăzut cu 0,9% față de 2017, câteva « mega-tranzacții », precum achiziția în valoare de  6,07 ​​miliarde EUR a operațiunilor Liberty Global CEE de către Vodafone, au crescut valoarea totală a deal-urilor la 80,5 miliarde EUR, al doilea cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.

Gabriel Sidere, Managing Partner, CMS România:Europa Centrală și de Est rămâne o destinație importantă pentru investitorii internaționali, contrar avalanșei de tensiuni politice tot mai manifeste în ultimii doi ani. Grație unei rate de creștere economică semnificative și a oportunităților de dezvoltare a piețelor din regiune, Europa Centrală și de Est atrage în continuare privirile și interesul investitorilor internaționali. Având în vedere acest context economic favorabil și tendințele de consolidare a piețelor de M&A din regiune, ne așteptăm să se mențină și în 2019 trendul ascendent al volumului de tranzacții înregistrate în ultimii ani.”

În pofida unei încetiniri a dezvoltării fulminante înregistrate în ultimii ani, România rămâne una dintre economiile cu cea mai rapidă evoluție, potrivit datelor recente ale FMI, lucru subliniat și de creșterea semnificativă a valorii tranzacțiilor de fuziuni și achiziții (+73%) în 2018, datorită, în special, activității din sectorul telecomunicațiilor.

Creșterea cererii de comunicații mobile, de bandă largă și de comunicații prin cablu, în contextul consolidării sectorului IT în întreaga Europă, a făcut ca tranzacțiile din IT să atingă o valoare anuală de 18,18 miliarde EUR în 2018. Cel mai activ sector a fost din nou cel imobiliar, care a înregistrat o creștere de 10,8% a numărului de tranzacții. Sectorul de investiții de capital privat a continuat să evolueze de asemenea, numărul de tranzacții crescând cu 15% în 2018.

Horea Popescu, Partener, CMS România: “Dacă ne referim la start-up-urile IT, Europa emergentă este cu siguranță o regiune de urmărit. Lista companiilor importante care au fost înființate în regiune de către antreprenori locali este în continuă creștere, iar investitorii internaționali încep să fie foarte interesați de ele. Ca exemple din România avem grupul Bitdefender, care propune soluții de securitate cibernetică și care a fost unul dintre cele mai de succes start-up-uri din regiune și UiPath, alt start-up de succes care a pornit din România și, în urma dezvoltării, are acum sediul în New York.

Totodată, în anumite sectoare, cum ar fi cel telecom, au avut loc o serie de tranzacții care vor duce la consolidarea poziției unor companii deja existente, cum ar fi achiziția de către Vodafone a operatorului de comunicații prin cablu UPC și de către M7 a operatorului de televiziune prin satelit DTH, ambele aparținând grupului Liberty Global. De asemenea, regiunea a beneficiat și de mega-tranzacții de private equity care au depășit valori de 1 miliard de euro – precum achiziția Zentiva de către grupul Advent International, care s-a apropiat de 2 miliarde de euro.”

Rodica Manea, Partener, CMS România: „În România, în afară de sectorul telecomunicațiilor, vedetă la numărul de tranzacții anul trecut (26), studiul CMS a consemnat și alte industrii importante precum cea imobiliară și de construcții (cu 24 de tranzacții), industria prelucrătoare (cu 23), educația & sănătatea (11), comerțul cu amănuntul (9), serviciile (8), finanțele și asigurările (6), agricultura (5) și alte sectoare  care au strâns un număr total de alte 18 tranzacții. Rămânem încrezători că, în condițiile menținerii situației economice mondiale, acest trend va fi continuat și în anul acesta.

Despre CMS

CMS oferă clienților consiliere specializată, , în probleme juridice și fiscale. Cu cei 4500 de profesioniști din domeniul juridic în întreaga lume, care lucrează în echipe specializate pe industrii, experți în managementul proiectelor, CMS are în centrul preocupărilor clienții și îndeplinirea obiectivelor acestora. CMS este o firmă de avocatură cu servicii integrate în  top 10 la nivel global, din punct de vedere al numărului de avocați (Am Law 2017 Global 100). Cu peste 70 de birouri în peste 40 de țări din întreaga lume, CMS a totalizat venituri de peste 1,3 miliarde EUR în 2017. CMS consiliază majoritatea companiilor prezente în index DAX 30, un număr important din topul FT European 500 și un număr de companii listate în topul Fortune 500.

CMS are o experiență deosebită în peste 19 domenii de practică și sectoare de activitate, precum cel bancar și financiar, comercial, de concurență, corporativ, cel de litigii, ocuparea forței de muncă, energie, proprietate intelectuală, farmaceutic, imobiliar & construcții, fiscal și TMT. Pentru mai multe informații, vizitați www.cms.law.

Despre EMIS

Platforma EMIS furnizează știri, informații relevante, greu de obținut, date de cercetare și analize comparative pentru peste 120 de piețe emergente. Studiile EMIS beneficiază de expertiza celor mai importanți experți macroeconomici din lume, a celor mai renumite firme de cercetare din industrie și furnizori de informații cu cea mai mare autoritate. Analiza aplicată a fuziunilor și achizițiilor oferă o imagine complexă a fiecărei piețe emergente. Fondată acum 20 de ani, EMIS are în jur de 300 de angajați în 13 țări din întreaga lume, oferind informații pentru aproape 2000 de clienți. EMIS face parte din grupul ISI Emerging Markets. Pentru mai multe informații, vizitați emis.com.

Foto: Pixabay

spot_img

Articole asemănătoare

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! O listă inspirată

Cadouri de la iepuraș de Paștele catolic! Paștele este o perioada a reinnoirii si a sperantei si, totodata, momentul ideal pentru a face daruri inspirate, care sa aduca bucurie, sanatate si stare de bine.

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea… Unde? Cine?

Exclusiv: Un anunț gratuit pentru a crește activitatea... Unde? Cine? La aceste întrebări vom răspunde în cele ce urmează. 

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit

Care este termenul limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit, pentru persoanele fizice din Republica Moldova.

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Hai pe 11 aprilie la evenimentul…

Vrei să afli despre promovare în 2024, vânzări, video content? Mai multe informații despre ineditul eveniment, în continuare, azi, la Infoanunț.