Turismul medical, industria care aduce Bucureștiul în topul celor mai căutate destinații din lume

Date:

Share post:

Pe lângă obiectivele turistice spectaculoase care îmbogățesc Bucureștiul și îl recomandă ca pe o destinație perfectă pentru persoanele dornice să descopere locuri noi, și rețeaua medicală existentă la nivelul Capitalei reprezintă un mare avantaj din punct de vedere economic. Turismul medical, un domeniu prea puțin exploatat în România, începe să prindă puteri și să se transforme într-un sector cu mari șanse de dezvoltare.

Cel mai important oraș al României este în acest moment destinația perfectă pentru străinii care vor să-și îngrijească sănătatea. De asemenea, este locul în care românii din restul țării au acces la servicii medicale similare cu cele din orice stat din Occident. Iar astfel de oportunități nu sunt oferite doar de clinicile private. Ele există în sistemul public de sănătate, acolo unde investițiile din ultimii ani au permis dezvoltarea unor servicii medicale de excepție, scrie Ordinea Zilei.

„Turiștii de sănătate” au descoperit oportunitățile oferite de București

Străinii vin în București, nu doar pentru a vizita orașul, ci și pentru a se trata

Rețeaua de 19 spitale administrate de Primăria Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), intră în această categorie. Unitățile sanitare din acest lanț dispun de aparatură medicală de ultimă generație și pot oferi tratamente pentru o serie de afecțiuni.

Este important ca realitățile din spitalele bucureștene să fie prezentate, de aceea vom demara o campanie prin care vom aduce în fața cititorilor toate cele 19 spitale administrate de Primăria Municipilului București, cu serviciile medicale pe care le pot oferi. Fiecare dintre aceste unități poate contribui activ la dezvoltarea turismului medical în București și poate ajuta Capitala să crească și mai mult din punct de vedere economic.

Străinii cu probleme de sănătate aleg să vină la noi în țară datorită faptului că au acces la servicii medicale mult mai ieftine comparativ cu țara lor de origine. În plus, au posibilitatea de a beneficia de tratamente de calitate oferite de un personal medical foarte bine instruit.

Dar turismul medical nu se bazează doar pe pacienții străini. Și românii fac turism medical, preferând să-și caute sănătatea în acele spitale care le oferă anumite garanții. Iar din această mișcare au de câștigat nu doar unitățile sanitare care primesc pacienții, ci și industrii oarecum conexe. Și aici discutăm în primul rând despre sistemul hotelier.

Cele mai recente studii relevă faptul că turismul medical a crescut în ultimii ani, ceea ce a determinat ca un procent de 10% din numărul total al clienților din hotelurile din orașele București, Cluj- Napoca și Sibiu să fie din rândul celor care vin să se trateze ori să însoțească un bolnav. O analiză realizată de un mare lanț hotelier și dată publicității la finalul lunii februarie arată că procentul de 10% include atât străini, cât și români.

„Turiștii de sănătate” au devenit o categorie din ce în ce mai numeroasă. Așa cum am menționat, o parte importantă dintre clienții hotelurilor sunt rude ale bolnavilor internați în spitale. O altă parte o reprezintă chiar pacienții, în special străini, care vin la București pentru tratamente care nu necesită o staționare mai lungă într-un spital.

Cum se tratează străinii la București

Când vorbim despre străini, aceștia vin în România mai ales pentru intervenții care țin fie de stomatologie, fie de chirurgia estetică. De altfel, pornind de la această cerere, există la nivelul marilor orașe enumerate mai sus (București, Cluj-Napoca și Sibiu) firme care fac „turism medical all-inclusive”, oferind la pachet transport, cazare și tratament.

Serviciile stomatologice oferite de clinicile din Capitală au mare căutare printre străini, datorită raportului excelent existent între preț și calitatea tratamentului. De exemplu, la noi un implant dentar, care în străinătate poate ajunge și la 2.500 de euro, costă între 450 și 700 de euro.

Dar nu doar stomatologia este atrăgătoare pentru pacientul străin. Mare căutare au și chirurgia estetică, cea bariatrică, dar și tratamentele oftalmologice. În plus, străinii vin pentru diferite intervenții ortopedice, dar și pentru realizarea unor proceduri de fertilizare in vitro.

Deși poate se crede că doar sistemul medical privat are de câștigat din acest interes al străinilor pentru terapiile de sănătate din București, realitatea arată că, de câțiva ani, și clinicile de stat din Capitală au intrat în vizorul străinilor.

Iar lucrurile sunt abia la început.

Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila”, localizat într-o clădire muzeu

Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila” are foarte mulți pacienți din afara Bucureștiului

Una dintre unitățile sanitare administrate de Primăria Capitalei care se încadrează foarte bine în peisajul turismului medical este Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila”.

Instituția, care poartă numele medicului și farmacistului român de origine italiană, Carol Davila (1828, Parma – 1884, București), a fost complet renovată și asigură condiții de spitalizare comparabile cu cele din Occident.

Clădirea care găzduiește spitalul intra în categoria imobilelor monument istoric. Imobilul a fost ridicat în 1894 și a găzduit inițial Curtea de Conturi a României. Stilul arhitectonic dominant este de tip neoclasic. Pacienții internați în acest spital au parte astfel de un ambient menit să-i ajute să-și refacă sănănătate.

Structurat pe mai multe secții (Nefrologie I, Nefrologie II, Chirurgie, Anestezie și Terapie Intensivă și Compartimentul de Alergologie și Imunologie Clinică), spitalul are în momentul de față un flux de pacienți care în proporție de 60% provin din afara Bucureștiului. Oamenii aleg să se trateze aici și datorită echipei medicale care lucrează în unitatea sanitară și care face performanță zi de zi.

Așa cum este structurat acum, spitalul poate asigura toate tipurile de intervenții chirurgicale în afara celor ortopedice și cardiace. De asemenea, oferă posibilitatea, prin Compartimentul de Alergologie și Imunologie Clinică, realizării unor teste de diagnostic alergologic, teste care necesită monitorizarea în spital.

Trebuie menționat că în cazul asistenței medicale nefrologice și de medicină internă pentru pacienții nefropați, Spitalul Clinic „Carol Davila” poate reprezenta ultimul punct în care un bolnav vine. Iar aici medicii trebuie să identifice soluția optimă pentru rezolvarea problemei de sănătate cu care persoana respectivă se confruntă.

Una dintre cele mai recente investiții care s-au făcut în acest spital a dat naștere unui compartiment de  endourologie și litotriție. În urma investițiilor importante pe care Primăria Municipiului București le-a făcut în unitățile pe care le administrează, Spitalul Clinic „Carol Davila” are în dotarea sa aparatură medicală de ultimă generație, în valoare de peste două milioane de euro. Valoarea totală a investițiilor realizate în acest spital este de 3,1 milioane de euro, însemnând dotări și reabilitări.

La ora actuală, în administrarea Primăriei Municipiului București sunt trei spitale care au secții moderne de urologie. Este vorba despre Spitalul Clinic “Prof. Dr. Th. Burghele”, Spitalul Clinic Colentina și Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila”.

În cazul Spitalului „Carol Davila”, fondurile alocate de Municipalitate au fost utilizate pentru înființarea și dotarea Compartimentului de Endourologie si Litotriție, care face parte din Secția de Chirurgie. Cu această ocazie a fost pusă la punct o sală de operație în care se realizează intervenții endourologice. În aceste cazuri, perioada de spitalizare se reduce simțitor, fiind chiar posibile internări de o zi.

Printre terapiile pe care medicii din acest compartiment le aplică se află și litotriția ultrasonică, o metodă modernă la limita între nefrologie și urologie, care permite rezolvarea fără chirurgie a numeroaselor cazuri de litiază renală.

Serviciile oferite de Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila” intră atât în categoria celor decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cât și în categoria celor cu plată. Astfel, se pot adresa acestei unități medicale atât pacienții români care sunt înscriși în sistemul de asigurări de stat, cât și cei (români sau străini) care pot plăti. Tarifele de spitalizare diferă în funcție de tratamentul de care are nevoie pacientul.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Corina Gheorghe
spot_img

Articole asemănătoare

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști

Iată ce vor primi peste 10 mii de pensionari ieșeni cu ocazia Sărbătorilor de Paști. Aceasta este tema subiectului de azi, la Infoanunț

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. Foto

Cine a participat la Târgul de cariere organizat de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe și Ministerul Educației și Cercetării. 

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea

Invitație lansare de carte, o analiză fascinantă. Autor dr. Ligia Cristea. Unde și când va avea loc acest eveniment, în cele ce urmează.

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Galerie foto inclusiv traseu și premii

Numărătoarea inversă a început: 3 zile până la Semimaraton Iași 2024. Acesta este subiectul articolul de azi, la Infoanunț.