luni, septembrie 25, 2023
19.5 C
București
spot_img

Adevărata apropiere dintre Republica Moldova și România se face prin proiecte concrete

Prim-ministrul Pavel Filip și premierul român Viorica Dăncilă s-au întâlnit joi, la București, în marja ședinței comune a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României. Oficialii au menționat nivelul înalt al dialogului politic bilateral, bazat pe abordări pragmatice.

Pavel Filip a apreciat în mod special sprijinul acordat de România țării noastre în implementarea reformelor și în continuarea  parcursului european. Referindu-se la viitoarea preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene, Pavel Filip a evidențiat  determinarea de a continua cursul democratic și pro-european al Republicii Moldova.

În contextul agendei bilaterale, premierii Pavel Filip și Viorica Dăncilă au apreciat realizarea proiectelor comune de succes pe dimensiunea socială și cultural-umanitară: reparația grădinițelor, donarea autobuzelor școlare, renovarea Sălii cu Orgă, Muzeului de Artă și a Teatrului Hașdeu de la Cahul, exprimând interesul pentru continuarea acestora.

Totodată, s-a menționat că pentru o apropiere mai mare dintre țările noastre este necesară urgentarea proiectelor de interconectare pe infrastructura de comunicații electronice, energetică și de transport. În acest sens, a fost accentuată necesitatea lansării celei de-a doua etape de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău și a demarării proiectelor de construcție a podurilor peste râul Prut.

Referitor la fluidizarea traficului la frontieră, a fost reiterată importanța coordonării acţiunilor comune, inclusiv sincronizarea numărului de personal al autorităţilor vamale şi poliţiilor de frontieră la punctele de trecere, în scopul evitării ambuteiajelor, în special în ajunul sărbătorilor de iarnă. Pavel Filip și Viorica Dăncilă au confirmat interesul pentru realizarea acestor proiecte în interesul cetățenilor celor două state.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

Articole asemănătoare

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole