BEI extinde contractul de finanțare cu Republica Moldova pentru reabilitarea infrastructurii energetice

Date:

Share post:

Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind implementarea proiectului „Transportul energiei electrice de către „Moldelectrica”, semnat în 2012, va fi extins cu încă 2 ani, până la 26 decembrie 2020. Guvernul a aprobat inițierea negocierilor și semnarea unui amendament în acest scop.

Documentul va oferi posibilitatea valorificării integrale a mijloacelor împrumutului acordat de BEI, în valoare totală de 17 milioane de euro, pentru reabilitarea infrastructurii naționale de transport a energiei electrice.

În prezent, din creditul acordat au fost valorificate 7,4 milioane de euro destinate pentru schimbarea transformatoarelor de putere și a unui reactor electric. Aceste lucrări vor fi finalizate în anul 2019. Totodată, potrivit contractului, urmează a fi reconstruite 4 stații electrice, în acest scop fiind prevăzute 9,6 milioane de euro din creditul acordat de BEI. Semnarea amendamentului va permite realizarea acestei acțiuni în următorii doi ani.

Proiectul „Transportul energiei electrice de către „Moldelectrica”, finanțat de mai multe structuri internaționale, printre care BERD și BEI, include și alte activități pentru dezvoltarea sectorului energetic național. Printre acestea – schimbarea transformatoarelor de putere, reconstrucția instalațiilor de distribuție de tensiune înaltă și a 5 linii electrice de transport cu o lungime de 128 de km. Totodată, implementarea proiectului va contribui la integrarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova în Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport a Energiei Electrice (ENTSO-E).

Amendamentul a fost aprobat de BEI și urmează a fi semnat până la sfârșitul anului curent.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

spot_img

Articole asemănătoare

Cum arată portretul lui Horea, expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal

Portretul lui Horea realizat de artistul Ioan Constande expus în premieră la Muzeul Național Brukenthal. Mai multe amănunte în cele ce urmează.

1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie? Concurs național de eseuri istorice

Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal,  organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: 1 Decembrie - Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?  care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.

Iată care sunt tendințele de călătorie înregistrate la Târgul Online de Turism, inclusiv ofertele Black Friday

În cadrul Târgului Online de Turism din luna noiembrie, IRI Travel, unul dintre cei mai cunoscuți touroperatori din România, a analizat evoluția vânzărilor pentru destinațiile sale principale.

Despre rezultatele operațiunii JAD Finestra 3, organizată la frontierele Republicii Moldova

În prima jumătate a lunii noiembrie 2023 a fost desfășurată operațiunea internațională JAD Finestra 3. În Republica Moldova operațiunea a unit în acțiuni pe linie de prevenire, detectare și combatere a diferitor ilegalități Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal și Agenția Europeană FRONTEX.