Ce acorduri bilaterale au fost semnate de guvernele Republicii Moldova și României

Date:

Share post:

În cadrul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României s-a convenit asupra elaborării unei foi de parcurs privind realizarea proiectelor comune, cu stabilirea termenelor de implementare și a responsabililor pentru  fiecare sector. De asemenea, au fost semnate mai multe acorduri bilaterale în diverse domenii, care vor impulsiona relațiile dintre cele două țări:

 1. Acordul privind cooperarea în domeniul turismului presupune realizarea proiectelor comune de investiţii în vederea promovării turismului.
 2. Protocolul de cooperare în domeniul educației și culturii stabilește modul de colaborare între edituri și biblioteci, pe dimensiunea patrimoniului cultural.
 3. Memorandumul de înţelegere privind cooperarea în domeniul asistenţei şi protecţiei consulare pentru persoanele cu dublă cetăţenie. Urmărește coordonarea acţiunilor misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova şi României, pentru acordarea asistenţei necesare cetățenilor de pe teritoriul statelor terțe, aflați în dificultate.
 4. Memorandumul de cooperare în domeniul relațiilor cu diaspora vizează schimburi de experiență și acțiuni comune pentru asigurarea accesului diasporei la educația în limba maternă.
 5. Memorandumul de înţelegere pentru promovarea antreprenoriatului, cooperarea economică și corporativă. Presupune o serie de măsuri pentru facilitarea dezvoltării startupurilor, precum și identificarea surselor de finanţare a programelor şi proiectelor de inițiere a noilor afaceri.
 6. Memorandumul de înțelegere privind promovarea cooperării în domeniul afacerilor pe piețe terțe. Presupune cooperarea în scopul stimulării ocupării forței de muncă, internaționalizarea companiilor și dinamizarea dezvoltării economiilor ambelor state.
 7. Declaraţia de intenţie între Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Misterul Apărării Naţionale al României cu privire la crearea unui cadru de instruire intensificată în perspectiva înființării unei unități mixte între Armata României și Armata Națională a Republicii Moldova.
 8. Planul de acțiuni în domeniul sănătăţii şi ştiinţelor medicale prevede cooperarea între instituțiile medicale, vizite de studiu reciproce, asistență tehnică și schimb de informații.
 9. Declarația comună a Guvernului României și a Guvernului Republicii Moldova privind eliminarea unor tarife de roaming.
 10. Contractul de finanțare privind dezvoltarea sistemului național de transport în zona de Nord – Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova.
 11. Protocolul privind constituirea şi activitatea echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună.
 12. Protocolul de cooperare între Agenția pentru finanțarea investițiilor rurale din România și Agenția de intervenție și plăți pentru agricultură din Republica Moldova.

Următoarea ședință comună a Guvernelor din Republica Moldova și România va avea loc la Chișinău, părțile urmează să decidă perioada.

Autor: Sofia Filip
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

 

spot_img

Articole asemănătoare

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Foto

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Te-ai bucurat de cele mai frumoase evenimente sub cerul liber, ai avut parte de distracție.

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu. Muzeul Național de Istorie a României organizează, în lunile iulie și august 2024, o serie de ateliere de creație și educație muzeală care valorifică două dintre expozițiile temporare disponibile publicului în această perioadă.

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Foto

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Mai multe amănunte, în continuare, la Infoanunț.

Știați că… UAIC ocupă locul … în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024

Știați că... UAIC ocupă locul ... în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024.