Peste 5.000 de pompieri cu peste 3.600 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale vizate de vremea neprielnică.
Încă de la debutul sezonului rece, în contextul emiterii avertizărilor de vreme severă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a eventualelor situaţii de urgenţă înregistrate la nivel național.
Alertă meteo în România. Salvatorii sunt pregătiți să intervină
În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, pot fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele din teren, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetățenilor, se arată în comunicatul trimis redacției Infoanunț de către IGSU.
Totodată, la eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor de vreme rea, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să intervină cu 38 autovehicule şenilate, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte 7 astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii.
De asemenea, la misiunile de salvare pot fi utilizate 68 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 34 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.
Dinamica situației din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național din cadrul IGSU, pentru dispunerea măsurile necesare optimizării misiunilor de răspuns destinate salvării de vieți.
NU UITAȚI!
Pentru siguranţa dumneavoastră, evitați pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar, dacă deplasarea este absolut necesară, să vă informați, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
Urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro