Amenajările specifice cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă continuă la… Foto

Date:

Share post:

Ziua Națională a României a fost marcată, vineri, 1 decembrie 2023, printr-o serie de manifestări oficiale de tradiţie, dar şi prin deschiderea amenajărilor specifice organizate de Primăria Municipiului Iași cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă.

Astfel, aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă a avut loc în seara aceleiași zile, în zona bradului de pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața sediului Primăriei Municipiului Iași.

După cum s-a anunțat încă din urmă cu două săptămâni, mai întâi a fost aprins iluminatul festiv în zona centrală, apoi – etapizat – în celelalte zone pe care sunt montate instalații luminoase.

314 figurine luminoase și alte ornamente minunate

Compania contractată de Primăria Municipiului Iași (Flash Lighting Services SA) montează și figurinele și instalațiile electrice de iluminat festiv de-a lungul principalelor artere din zona centrală. Este vorba despre 314 figurine luminoase cu dimensiuni între 1mx2m – 1,5mx2m, 247 de traversări luminoase pe șufă transversală cu dimensiuni între 5mx1m – 6mx1,5m, trei tuneluri luminoase, cinci figurine 3D de 2 – 2,5 metri (pe pietonalul Ștefan cel Mare) etc.

Ornamentele luminoase stradale au fost montate în următoarele zone / străzi: pietonalul și bulevardul Ștefan cel Mare, Piața Unirii, Piața Palatului Culturii, bd Carol I și aleea Grigore Ghica Vodă,  str. Palat, bd. Independenței, str. Arcu, str. Gavriil Musicescu, str. I. C. Brătianu, str. Sărărie și str. Elena Doamna (între str. Sărărie și str. A. Panu) și str. A. Panu. Astfel de ornamente au fost montate în ultimele zile și în Rond Fundație și pe Pasajul Nicolina, Pasajul Bucium, Pasajul Păcurari și Pasajul Alexandru cel Bun.

Toate aceste ornamente au fost montate, iar în această perioadă sunt conectate la rețeaua de energie electrică, aprinderea urmând să fie finalizată până la sfârșitul acestei săptămâni.

Peste 800 de brazi în ghivece

La rândul său, Servicii Publice SA a cumpărat pentru această iarnă peste 800 de brazi în ghivece. Alți 26 de brazi mari sunt decorați cu instalații luminoase și montați astfel: pietonalul Ștefan cel Mare și în Piața Unirii, Piața Palatului Culturii, Parcul Copou, Parcul Expoziției, Păcurari (Mimoza), Tătărași (Oancea), Nicolina (Esplanada I), Alexandru cel Bun (Piața Voievozilor), Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Episcopia Romano-Catolică.

Echipele Servicii Publice SA au mai montat brazi între 3 și 4 metri la diverse instituții, precum Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (Rectorat), Colegiul „Emil Racoviță”, Universitatea de Științe Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, Hotel Nicolina, Spitalul „DR. C. I. Parhon” și Biserica „Sf. Iulian din Tars”. Servicii Publice SA mai are de montat patru brazi între 3 și 4 metri.

Amenajările specifice Sărbătorilor de Iarnă sunt în curs

În concluzie, amenajările specifice Sărbătorilor de Iarnă sunt în curs și se apropie de finalizare, se arată în comunicatul Biroului de presă al Primăriei Municipiului Iași.

Trebuie amintit faptul că Ordonanța de Urgență nr. 90 din 27 octombrie 2023 (pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență) interzice autorităților publice locale (cum este Primăria Municipiului Iași) să facă anumite tipuri de cheltuieli (reparații curente, obiecte de inventar, cărți etc.) și impune acestora o limită a cheltuielilor lunare la media cheltuielilor de același tip din primele nouă luni ale anului.

În aceste condiții de austeritate bugetară, Primăria Municipiului Iași a marcat Ziua Națională și a organizat Sărbătorile de Iarnă atât cu atenție față de așteptările ieșenilor, cât și cu decență și empatie față de situația actuală a economiei naționale, cu atât mai mult cu cât trebuie să asigure funcționarea orașului și continuitatea unor servicii publice esențiale, dar și costisitoare, precum încălzirea (care presupune cheltuieli de peste 180 de milioane de lei anual), transportul în comun, iluminatul public etc.

Text: Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași

Foto: Facebook Primăria Municipiului Iași 

spot_img

Articole asemănătoare

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme. Pentru această perioadă, la nivelul liniei de cale ferată, se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Atenție! Traficul feroviar adaptat la temperaturi extreme pentru această perioadă - la nivelul liniei de cale ferată se vor înregistra peste 50 de grade Celsius!

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste” 

Parcul Copou găzduiește expoziția „Români de poveste”. Când va avea loc acest eveniment fascinant, în cele ce urmează.

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”

Nou: Expoziția „Artes Mechanicae”. Când, unde și cine a avut această inițiativă minunată? La aceste întrebări răspundem în continuare.

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România

Primul eveniment internațional dedicat industriei navale organizat în România este Maritime Business Week.