Despre proiecția filmului documentar „Supraviețuitorii Experimentului Pitești”

Date:

Share post:

În data de 8 decembrie 2023, la ora 12:00, în Sala Multimedia din Casa Albastră va avea loc proiecția filmului documentar „Supraviețuitorii Experimentului Pitești”.

Filmul documentar va fi precedat de o prelegere susținută de Lucian Vasile, cercetător asociat Memorialului Închisoarea Pitești, și va fi urmat de o sesiune de Q&A, la care publicul muzeal va putea adresa întrebări atât invitatului special, cât și uneia dintre curatoarele expoziției despre Fenomenul Pitești, Andreea Corca, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Cine este Lucian Vasile

Lucian Vasile s-a născut în 1989, la Ploiești. Este absolvent al programelor de licență și masterat ale Facultății de Istorie din cadrul Universității București, perioadă în care a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia, și doctor în istorie cu o teză despre „Serviciul de Informații al Militarilor Români din Exil”, susținută la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

Date informative

În 2013 a fondat Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU), un ONG care derulează proiecte educaționale, editoriale și de cercetare, dedicate în special istoriei ploieștene. Sub egida AEDU, coordonează platforma online RepublicaPloiesti.net, organizează de peste unsprezece ani tururi istorice în Ploiești și publică albume și cărți despre trecutul orașului său natal.

Între 2013 și 2019, precum și în 2022, a fost cercetător în cadrul Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, perioadă în care a făcut parte din echipele care au realizat expoziția principală a memorialului și Muzeul Comunismului pentru Copii.

Din 2014 este expert în cadrul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, organizând școli de vară, conferințe și proiecte educaționale dedicate, cu precădere, tinerilor și străinilor, și fiind unul dintre coordonatorii Anuarului în limba română al Institutului.

Din 2021 lucrează în cadrul echipei Zaiafet, unul dintre cele mai mari canale educaționale românești de Youtube, unde scrie scripturile pentru seria „Pe Vremea Tovarășilor” (o istorie a comunismului românesc), dar și pentru alte materiale dedicate relațiilor internaționale, și este gazda Podcastului de Istorie.

De asemenea, din octombrie 2023 este bursier în programul Spiru Haret al Fundației Noua Europă cu un proiect de cercetare dedicat refugiaților politici români de la începutul Războiului Rece. Domeniile de interes: istoria comunismului românesc, acțiunile de spionaj și exilul românesc postbelic, istoria orașului Ploiești.

De-a lungul timpului, a publicat articole în publicații de popularizare, precum Historia și Magazin Istoric, dar și în reviste academice de specialitate. Dintre volumele publicate recent: A fost odată la Ploiești. Bătăi cu flori, fotbal și concursuri de Miss, AEDU, București, 2023; Războiul Spionilor. Acțiunile secrete ale exilului românesc la începutul comunismului, Corint, București, 2022; Cei pe care i-am uitat. Represiunea comunistă la Ploiești, AEDU, București, 2020; Memorialul Închisoarea Pitești, (co-autor), Editura Manu Scris, Pitești, 2018; Ploiești în Al Doilea Război Mondial. Ploiești during World War Two, AEDU, București, 2018.

Despre eveniment

Evenimentul vine în completarea expoziției itinerante „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”, pe care o puteți vizita până la finalul lunii februarie 2024 la sediul Muzeului de Istorie – Casa Altemberger, de miercuri până duminică, între orele 09:00-17:00.

Informațiile și fotografia ilustrativă pentru subiectul dat au fost transmise de Marketing și Comunicare MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL SIBIU.

spot_img

Articole asemănătoare

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Foto

Nou: Dulciuri și jucării contrafăcute, în valoare de 700.000 lei, reținute de inspectorii vamali. Mai multe amănunte în materialul de azi la Infoanunț.

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion

Wps! Deși sunt înfierbântați la propriu, românii rezervă cazarea dorită pentru Crăciun și Revelion. Pe principiul vara sanie și iarna ... românii își programează deja următoarea vacanță din anotimpul rece.

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV”

Atenție! Restaurantele, serviciile de alimentație și agențiile imobiliare sunt obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA „MEV” până la 01 octombrie 2024, în Republica Moldova.

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon

Muzeul de Artă ARAD și instalația performativă BORN(E) în spațiul Kinema Ikon. Despre aceasta vorbim în celel ce urmează, azi, la Infoanunț.