Anunț: În atenția persoanelor fizice care practică activitate independentă

Date:

Share post:

Serviciul Fiscal de Stat din Republica Moldova informează persoanele fizice care practică activitate independentă despre aprobarea formularului tipizat al Avizului de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 109 din 27.11.2023.

În baza formularului respectiv, serviciile de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriilor (SCITL) urmează să genereze și să remită contribuabililor – persoane fizice care desfășoară activitate independentă, anual, avizele de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii.

Reamintim că, începând cu semestrul II al anului 2023, conform prevederilor art. 292 alin. (11) din Codul Fiscal, persoanele fizice care practică activitate independentă în afara piețelor sau amplasamentelor create în condițiile Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, au obligația achitării taxei pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, anual, în termen de până la data de 25 martie a anului următor anului fiscal de gestiune.

Calculul taxei pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii, în cazul categoriei date de persoane urmează să se efectueze de către SCITL corespunzător tipului unității de comerț și cotei de impunere, stabilite de către autoritatea administrației publice locale în raza de administrare a căreia este amplasată unitatea respectivă.

Expedierea de către SCITL a avizelor de plată la taxa pentru unitățile comerciale și/sau de prestări servicii pentru persoanele fizice care practică activitate independentă urmează a se efectua cel târziu până la data de 1 februarie a anului următor anului fiscal de gestiune.

Totodată, persoanelor fizice care desfășoară activități independente în cadrul piețelor sau amplasamentelor create în condițiile Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, scutite de plata taxei în temeiul prevederilor art. 295 lit. g1) din Codul Fiscal, nu le vor fi expediate avizele de plată corespunzătoare.

Text: PR Serviciul Fiscal de Stat Republica Moldova

Foto: arhiva

spot_img

Articole asemănătoare

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Foto

Caravana Orange ajunge la Iași. Pop-up Cinema în aer liber, în parcul Palas. Te-ai bucurat de cele mai frumoase evenimente sub cerul liber, ai avut parte de distracție.

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu

Invitație să petrecem vacanța de vară la muzeu. Muzeul Național de Istorie a României organizează, în lunile iulie și august 2024, o serie de ateliere de creație și educație muzeală care valorifică două dintre expozițiile temporare disponibile publicului în această perioadă.

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Foto

Ups! A rămas fără mașină, după ce a prezentat certificatul de înmatriculare falsificat. Mai multe amănunte, în continuare, la Infoanunț.

Știați că… UAIC ocupă locul … în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024

Știați că... UAIC ocupă locul ... în lume, conform clasamentului World University Rankings for Innovation 2024.