Biblioteca USMF, modernizată cu sprijinul bibliotecilor medicale din Carolina de Nord

Date:

Share post:

Parteneriatul dintre Biblioteca Științifică Medicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova şi 12 biblioteci medicale din Statul Carolina de Nord, SUA, a înregistrat un progres semnificativ.

Declarația aparține rectorului USMF, Ion Ababii, şi a fost făcută în cadrul conferinței de presă privind rezultatele Proiectului de colaborare Moldova – North Carolina Medical Libraries Partnership, transmite IPN.

Potrivit rectorului, proiectul, care a debutat în februarie 2006, a contribuit la modernizarea Bibliotecii Științifice Medicale, la dezvoltarea colecției acesteia şi la diversificarea serviciilor informaționale prestate utilizatorilor. De asemenea, prin intermediul acestui proiect, biblioteca universității a devenit inclusiv membru cu drepturi depline a Asociației Europene a Bibliotecilor Medicale.

Acest suport informațional din partea statului american a contribuit la dezvoltarea programelor de studii universitare și postuniversitare prin rezidențiat, sporirea calității cercetărilor științifice în domeniul medicinei și farmaceuticii. Publicațiile donate asigură procesul de instruire în limba engleză a studenților internaționali, activitatea clinică a medicilor și cea de cercetare. Accesul la cele mai relevante resurse bazate pe evidențe a facilitat activitatea cadrelor didactice antrenate în procesul de elaborare a protocoalelor clinice naționale, fapt care se răsfrânge benefic asupra calității serviciilor medicale prestate de către instituțiile medico-sanitare din țară”, a declarat, cu referire la subiectul dat, Ion Ababii.

Academicianul a menționat totodată că Universitatea este în așteptarea unei noi donații de publicații medicale, care în curând va ajunge în țară. Suportul informațional în domeniul nursingului are o importanță majoră pentru universitate, care, în acest an, lansează o nouă ofertă educațională – specialitatea Asistență medicală generală. Aceste resurse vor fi utilizate în procesul de formare a asistenților medicali conform standardelor internaționale.

Donna Flake, coordonatorul proiectului Moldova – North Carolina Medical Libraries Partnership, directorul Bibliotecii Științelor Medicale Robert M. Fales din Wilmington, a declarat că este mândră de succesele acestei colaborări, dar cel mai mult apreciază relațiile de prietenie stabilite între oameni.

Liubovi Karnaeva, directorul Bibliotecii Științifice Medicale, a declarat că pe parcursul celor 12 ani de colaborare moldo-americană, utilizatorii bibliotecii au beneficiat de acces gratuit la șase baze de date de profil medical și resurse axate pe evidențe. De asemenea, partenerii americani au organizat vizite de documentare pentru bibliotecari în bibliotecile medicale din Carolina de Nord și zeci de cursuri de instruire atât pentru personalul de bibliotecă, cât şi pentru utilizatori.

În semn de recunoștință și apreciere pentru contribuția substanțială în dezvoltarea Bibliotecii Științifice Medicale, devotament și profesionalism în cooperarea interbibliotecară, Donna Flake și Liubovi Karnaeva au primit Diplome ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

Autor:Ion Panfil
Foto:Biblioteca Științifică Medicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

 

spot_img

Articole asemănătoare

Oare ce fac românii de sărbători și în anul acesta?

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar românii și-au conturat deja planurile pentru perioada festivă ce se anunță. Potrivit celor mai recente cercetări realizate de iSense Solutions, descoperim ce tradiții mai respectă aceștia, dar și cum a afectat creșterea prețurilor bugetul alocat pentru această perioadă.

Cum va funcționa metroul cu ocazia Zilei Naționale a României

Metrorex informează că în perioada 30.11.2023 – 03.12.2023, circulația trenurilor de metrou se va desfășura conform graficelor aprobate pentru weekend și sărbători legale, la un interval de 10 minute, pe toate magistralele de metrou.

Trei echipe canine ale Poliției de Frontieră au trecut cu succes examenul de dresaj. Galerie foto

Trei echipe canine, care își exercită activitatea de serviciu la Sectoarele Poliției de Frontieră Ungheni, Tudora și Basarabeasca au trecut cu succes examenul de absolvire a cursului specializat în dresaj canin, organizat în orașul Hermanice, Republica Cehă.

Promenada Mall anunță câteva exclusivități și invită la noi experiențe de shopping

Promenada Mall București anunță extinderea mixului de chiriași prin deschiderea a șapte noi magazine, dintre care două nume în premieră în România. De asemenea, calitatea experienței clienților se va îmbunătăți și prin mărirea și modernizarea spațiilor și noi concepte, în trei magazine emblematice.